Европейският авиоконсорциум Airbus понесе най-тежката си загуба от отменена поръчка в своята история, след като Emirates се отказа от заявените 70 машини A350 на стойност $ 16 млрд., съобщи Блумбърг.

Така Airbus трудно ще извоюва короната от Boeing за най-много доставки на самолети с широка кабина - които имат повече от една пътека между седалките.

След огласяване на негативната новина акциите на Airbus се понижиха с 4,3% до 51,53 евро.

Сделката за новите самолети беше подписана през 2007 г., като доставката им трябваше да започне през 2019 г., малко преди да пристигнат новите Boeing 777X, за който базираната в Дубай авиокомпания е най-големият клиент.

Наскоро Emirates, който е най-големият превозвач в света по международен трафик, преразгледа изискванията си към обновяването на своята флотилия и увеличи с 50 бройки заявките за двуетажния Airbus A380. Но изненадващото решение идва само месеци преди новото чудо на техниката да влезе в търговска употреба.

Според Марк Мартин, шеф на дубайската компания Martin Consulting, причината за отказаната доставка е, че нейните темпове не отговарят на плановете за разширение на бизнеса на Emirates.