Хората в Хитрино се нуждаят повече от храна и пари в момента, отколкото от дрехи. Това препоръча омбудсманът Мая Манолова на хората, които искат да помогнат, като подчерта, че има изключително много желаещи.

"Разказаха ми за едно младо семейство, което пътувало до София, купило храна, вода, спряло при кризисния център и изсипало всичко там, без дори да си кажат имената", каза тя.

Тя разказа и друга история - как в кризисния център в Шумен възрастна жена на около 90 години, останала сама, била обгрижена и изкъпана от другите в кризисния център.

"Защо трябва  да се случи такава трагедия, че да се събуди доброто у българина? Българите сме добри хора", попита Манолова.

Тя самата е занесла 555 ваучера по 100 лева, останали невзети от кампания за Великден. Те били връчени на кмета на Хитрино, който ще прецени кои са най-нуждаещите се и ще ги раздаде. Според нея нямало шанс за злоупотреби.

Манолова подчерта, че ще "диша във врата на институциите", за да не живеят хората с години във фургони.

Тя коментира за пореден път казуса с референдума - въпросите за мажоритарното гласуване и субсидиите на партиите, които депутатите още не са обсъждали.

"Субсидиите на партиите може да не са най-важното, но са най-дразнещото за гражданите. Вчера ми се обадиха 7-8 души, тъй като моят номер е публично известен, във фейсбук го има. Хората искаха партиите, след като не си намалиха субсидиите, да предадат част от парите за пострадалите в Хитрино", разказа тя.

Според нея е изумително, че партиите не са си намалили субсидиите си, въпреки ясната воля на хората, както и че няма още никаква практическа реакция по мажоритарното гласуване. На мнението на мнозинството експерти, че мажоритарното гласуване в два тура с абсолютно мнозинство може да е много опасно за България, тя каза:

"Доста абсурдно ми звучат тези апокалиптични картини. Аз не съм адвокат на мажоритарния вот, аз в момента като омбудсман защитавам волята на 2,5 млн. българи, която беше ясна."

Според нея мажоритарната система не е идеална, както и пропорционалната, но хората нямат доверие в старата система и институциите, които стоят зад нея. 

Не говоря с ръководствата на партиите, отговори тя на въпрос дали си комуникира с БСП и Корнелия Нинова.

"Във всяка друга европейска държава този референдум щеше да е задължителен. В Италия няма праг за брой гласове на национално допитване", заяви Манолова накрая.