Управляващите в Македония от ВМРО-ДПМНЕ печелят предсрочните избори, гласят официалните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия в Скопие тази сутрин.

Партията на бившия премиер Никола Груевски обаче води със съвсем малко пред опозиционната СДСМ - 51 срещу 49 депутати. Те не са достатъчни за мнозинство в македонския парламент, съставен от 120 народни представители.

4 по-малки албански партии държат останалите депутатски места - Демократичният съюз за интеграция е с 10 мандата, Движението Беса - с 5 мандата, Демократичната партия на албанците и Албанският алианс са с по 2 мандата.

"Това не е една обикновена победа след всичко, което се случи през последните две години и половина. На тези избори спечели Македония"

Това заяви самият Груевски в щаба на ВМРО-ДПМНЕ. Той каза още, че ще работи за преодоляване на разделението в македонското общество.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и представителката по въпросите на сигурността и външната политика на ЕС Федерика Могерини призоваха македонските политици да работят за бързо сформиране на правителство, както и опозицията да бъде активен участник в политиката.

Дори провеждането на вота беше борба тази година в Македония, след като през юли Конституционният съд отмени първите насрочени избори, тъй като всички, освен управляващите, не се бяха регистрирали за участие в тях.