Министрите по европейските въпроси на 28-те днес решават в Брюксел да продължат ли и как преговорите на Турция за членство в ЕС.

Европейският парламент и някои държави членки като Австрия, Белгия и Люксембург искат те да бъдат замразени заради репресиите след неуспелия опит за преврат на 15 юли.

Германия и Франция обаче държат преговорите да продължат заради стратегическото значение на Турция като партньор за ЕС. Тя удържа на своя територия над 3 милиона мигранти и бежанци от Сирия и Ирак, играе ролята на регионална сила в Близкия изток, има втората по големина армия в НАТО и е важен търговски партньор на Европа.

"Ние работим заедно да ограничим миграцията от Сирия и Ирак, но сме толкова загрижени от ситуацията в Турция", каза на влизане в съвета белгийският външен министър Дидие Рейндерс. "И не е възможно да продължим както обикновено".

"Трябва да обясним, че е много трудно да видим толкова много арести и реакции, така че ще кажем, че е невъзможно да отворим нови глави в присъединителния процес", добави той.

"Съгласен съм със Съвета, че е необходимо да продължим някакво сътрудничество с Турция - в борбата с тероризма и обмена на информация за чуждестранните бойци, да управляваме заедно миграционния въпрос, но що се отнася до присъединителния процес, истината е, че сега не можем да продължим при трудната ситуация в Турция", каза Рейндерс.

"Това е определено най-проблематичната точка в дневния ред", каза Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия, която председателства ЕС до края на тази година. "Така че задачата ни е да намерим обща платформа, да постигнем компромис".

"Трябва да преговаряме", каза еврокомисарят по политаката на съседство и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан. "Винаги съм казвал, че трябва да държим всички възможни канали (за комуникация) отворени. Но по принцип говорим за изкуствен дебат, защото присъединителните преговори са спрели от месец и не виждам каквото и да е движение през идните два месеца".

Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 г. За това време тя е отворила 17 от общо 35 преговорни глави и е затворила една. Преговорите бяха подновени през 2013 г. след близо тригодишно прекъсване. Страната продължава да очаква безвизов режим от ЕС, но още не изпълнява всички 72 условия за това.

След опита за преврат турският президент Реджеп Тайип Ердоган изостри крайно тона спряма Европа, обвинявайки я, че подкрепя терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), която извърши серия от атентати в страната му. Той се закани и да свика референдум за преговорите с ЕС и евентуално да преориентира Турция към Шанхайската организация за сътрудничество, където водещи сили са Русия и Китай.