СИМОНА РУСЕВА

От днес всякаква реклама на бира, а и на всички алкохолни напитки в Турция е строго забранена. Който не се съобрази с наложената от премиера Реджеп Тайип Ердоган мярка, ще трябва да плати глоба до половин милион турски лири (175 000 евро), което за комшиите ни е огромна сума. И не само за тях.

И да не помислите, че става дума само за реклама по телевиии, печатни издания, стадиони и  билбордове? Съвсем не!

При входовете на бирарии, ресторанти и кръчми неизменно има табела от рода на “Тук може да се разхладите с бира “Ефес” и разни подобни реклами на съответното заведение. Същото е и пред супермаркети и квартални магазини за хранителни стоки и напитки.

Всичко това сега трябва да изчезне.

По настояване на Ердоган строгият закон беше приет от парламента в Анкара през септември миналата година. Мотивът? Грижа за народното здраве.

Изненадващо щедро беше отпуснат гратисен период – до 11 юни т. г. Днес той изтече, компромиси са изключени. Още от септември м. г. обаче влезе в сила параграф от закона – алкохол в заведения не може да се сервира от 22 ч вечер до 6 ч заран.

Забраната от днес стига и по-далеч. Тя важи и за производителите на бира, вино и други спиртни напитки. Те вече нямат право да рекламират продукцията си по стадиони, каквато практика има навсякъде по света, в Турция също беше така. Така производителите в южната ни съседка не само печелеха клиенти, но и щедро спонсорираха футболни клубове. Сега това вече е невъзможно.

Ресторантьори и съдържатели на кръчми подложиха на остра критика закона. Той зарбанява рекламата, но не и продажбата на бира, вино и други алкохолни напитки. Наред с това е възможно пред заведението да има обява “Предлагаме ледена бира”, но не и да се посочи марката. А защо не? И кой има полза от това? Отговор няма, липсва и логика.