Сирийската армия ще обяви официално всеки момент, че източните части от Алепо са паднали изцяло под неин контрол, предаде Ройтерс, като цитира висш военен източник от Дамаск.

Същевременно източници от ООН съобщиха, че хората на Башар Асад избиват масово цивилни - 82-ма са застреляни, сред които 11 жени и 13 деца.

"Правителствата на Сирия и Русия са отговорни за всяка и за всички жестокости, които извършват сега победоносните въоръжени отряди в Алепо", написа в Туитър съветникът на ООН по хуманитарните въпроси за Сирия Ян Егеланд

Безпокойство от съобщенията за проявена жестокост от страна на правителствените сили изрази и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. В рамките на последния месец загиналите цивилни в битката за ключовия сирийски град минаха 600 души, сред които над 100 деца.

Притиснатите бунтовници оказват съпротива на съвсем малка територия, твърди източникът. Късно снощи телевизия "Ел Ебхария" и редица медии съобщиха, че сирийската армия и опълченците ликвидират последните огнища на съпротивата.

Силите на Башар Асад превзеха вчера районите Шейх Саид, Карим Хум и Ел Макамад. Бунтовниците бяха изтласкани и от последната си голяма крепост - квартал Фирдус.

Сирийски войници си почиват, преди да подновят бойните действия в Алепо.

Така правителствената армия контролира вече 95 на сто от Алепо, съобщиха от руския Център за помиряване на враждуващите страни.

Световните агенции разпространиха снимки и клипове, на които се виждат ликуващи жители на Алепо, които посрещат армията на Асад.

Жители на Алепо ликуват след влизането на правителствените сили в града.

 

Възрастни съпрузи приветстват силите на Башар Асад.

Самият президент лично поздрави военните с превземането на Алепо. Това се вижда от публикуван в социалните мрежи видеоклип.