Реформаторският блок - по-точно представители на СДС, БЗНС и БНД от парламентарната му група, но без депутати от ДБГ и без НПСД, взеха мандата за съставяне на правителство и ще чакат отговор от ГЕРБ най-късно до понеделник дали ще има правителство. Водач на делегацията при президента Росен Плевнелиев бе Румен Христов, зам.-председател на СДС.

След като президентът връчи мандата на реформаторите те останаха да разговарят с държавния глава.

Преди да влезе в президентството Христов заяви, че срещата с ГЕРБ ще е в удобно за най-голямата партия време. Пак ГЕРБ ще имат думата кой да е премиер на страната, ако е съгласят да правят правителство с мандат на Реформаторите. Ако не се постигне съгласие с Бойко Борисов, мандатът ще бъде върнат.

Развоят на събитията отлага задължението на президента Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство. Първоначалната позиция на РБ бе, че ще върне веднага мандата на Плевнелиев неизпълнен, но СДС се възпротиви на това решение, обявено от Найден Зеленогорски от ДБГ. 

"Както самият аз казах, понякога и 1% шанс може да бъде 100%, така че си заслужава да опитаме. Още повече в светлината на рекордния брой кризи, които се разиграват около нас в региона и по света. Затова за мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране".

Това каза президентът Плевнелиев при връчването на мандата. Той допълни, че ще се радва ако бъде направено усилия за сформиране на правителствто в рамките на този парламент.

Срещата между реформаторите и държавния глава продължи повече от час. След нея от името на Блока говори само Христов.

"Ние сме много благодарни за оценката, която президентът даде за Реформаторския блок. Той, както и ние, смятаме, че този парламент не е изчерпал възможностите си и може да се търси реформаторско мнозинство за съставяне на правителство. Отговорността на нашите плещи е огромна. Автентичната десница не е полчуавала мандат от 19 години", каза Христов.

Той допълни, че очаква разговорите с ГЕРБ да бъдат проведени в удобно за тях време. Христов припомни, че преди 2 години са започнали заедно, но според него сега са на средата на пътя. Той смята, че нито икономическата обстановка, нито бюджета, нито международната обстановка предполагат провеждане на предсрочни избори.

"Нямаме скрит коз, имаме разумни аргументи. България беше остров на стабилност, продължава да бъде такава, имаше едно добре работещо правителство, в него има доверие от европейските лидери", каза Христов.

На въпрос защо лидерите на партиите от Блока не са дошли да взмета мандата Христо припомни, че той се връчва на парламентарната група.

"Ако бяха дошли лидерите, които са в кабинета на Бойко Борисов, щяхте да кажете, че сме службогонци", обясни Христов.

Той заяви, че ДБГ също подкрепят вземането на мандата. Според Христов е нормално "лицето, което ще бъде министър-председател, да бъде от ГЕРБ".

По-късно журналисти питаха премиерът Борисов, който беше на поредно извънредно посещение в с. Хитрино, дали би направил кабинет с Реформаторския блок отново, и дали би станал премиер за трети път.

"Нищо друго не ме интересува в момента от това (ситуацията в селото, бел.ред.) . Ще се срещаме, ще говориме", отговори Борисов.

 Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира ситуацията в профила си във Фейсбук.

"Нека е ясно, че ДСБ не е част от днешната трагикомедия и самоунижение. И със сигурност нашият кандидат за премиер не се казва Бойко Борисов", написа Кънев.