ВСС в блиц режим прие оставката на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов. След като в петък изведе служитебите на съда на протест и заяви, че се оттегля, Лалов едва вчера е депозирал оставката си в комисията по атестиране и конкурси. Днес съдийската колегия на съвета я внесе като извънредна точка в дневния си ред и я прие с монолитните 8 на 4 гласа на познатото мнозинство.

Чуха се гласове, че това е размахване на пръст и показно пред всеки, недоволен от решенията на ВСС.

Съдийската колегия на ВСС успя да се скара още при обсъждането на дневния ред. След като ръководството на Софийския районен съд (СРС) миналата седмица свика протест пред Съвета, днес група членове вкараха мълниеносно въпроса с оставката на председателя Методи Лалов като извънредна точка в дневния ред.

Вносител бе Светла Петкова, която не пропусна повода да посочи правната компетентност на някои от традиционните "бунтари" - Соня Найденова и Юлия Ковачева.

Повод стана това, че Юлия Ковачева се озадачи каква е причината да се действа в блиц режим и какъв е проблемът точката с осавката да влезе на следващото заседание на съдийската колегия... Което пък най-изненадващо се оказа, че никой не знае как се е паднало чак на 10-и януари.

Самият Лалов ясно декларира, че той и заместниците му искат да напуснат постовте, но от 1 февруари 2017 г., за да се избегнат сътресения в най-големия съд в страната.

"Нищо не налага това предложение да бъде внесено спешно, незабавно, тази сутрин! Когато не влиза в сила неотложно на момента. До 1 февруари г-н Лалов следва да се счита за прдседател на СРС, отбеляза Соня Найденова.

Преждевременното произнасяне, мисля, че в момента е излишно."

Георги Колев взе думата, от което се разбра, че и той е сред радетелите за незабавно посочване на изхода пред Методи Лалов:

"В крайна сметка колегата Лалов действително подава оставка от 1 февруари 2017 г. По този начин осигурява време на съвета да избере председател на СРС.

Това е вариантът, това е моментът, поради който се прави това предложение днес. Аз лично ще направя веднага след това предложение за откриване на процедура за избор на нов пердседател. Логиката на приемането на оставката днес е именно това – няма как да бъде открита процедура, ако има председател", каза шефът на ВАС.

Светла Петкова заключи: "Когато се подаде една оставка, тя се приема."

Управлението на СРС трябвало да влезе в нови релси, каза тя и изрази съмнения към комептенетността на Соня Найденова. Последната пък й отвърна, че се радва, че не й е Петкова учител по право и напомни, че приемането сега на оставката, би препятствало, ако евентуално вносителят й реши да размисли.

Това предизвика видимо оживление в лагера на мнозинството, като Георги Колев каза простичко:

"Ако една оставка целта й не е да се приеме, а да се размисли и да се оттегли, значи тя преследва някакви други цели. И не е точно оставка".

Наложи се Лозан Панов да напомня, че имат цели 57 точки за деня и не може да стоят цял ден на темата за дневния ред. Така с 8:5 бе прието напускането на Лалов от шефския пост веднага да влезе в дневния ред като последна точка.