Нови езикови норми въвеждат в Оксфорд, пише "Индипендънт". Студентите там трябвало да се обръщат един към друг с джендър неутрално лично местоимение - няма вече той (he) или тя (she). Всички ще са “ze”. Това било препоръка на Студентския съюз в университета, твърди изданието.

В листовка, която уж се разпространявала от организацията, се казва, че транссексуалните студенти по този начин няма да се чувстват обидени чрез употребата на некоректни лични местоимения и ще бъде намалена дискриминацията. 

Оттам се надяват, че употребата на "ze" ще може да навлезе и на семинарите и лекциите, както и въобще при общуването.

От самият Студентски съюз обаче отричат да са разпространявали подобна теза.

"Също така искаме да заявим ясно, че никога не бихме казали на някой да ползва "ze" вместо "той" и "тя", ако те са местоименията, които някой предпочита. Това би било объркване на пола и вероятно ще навреди най-много на индивидите (т.е. някои транссексуални студенти), които вече се борят да накарат хората да ги наричат с "той" и "тя". Това би било контрапродуктивно."

От Студенският съюз уточняват, че вероятно заблудата е дошла от техни документи от преди няколко месеца, в които просто се е казвало, че по време на работни срещи хората трябва да се обръщат едни към други с предпочитаните местоимения.

Активистът за правата на ЛГБТ общност Питър Татчел коментира пред "Таймс", че приветства начинанието и обясни:

"То е, за да се уважава правото на хората да се самопределят като нито жени, нито мъже."

Джендър неутрални лични местоимения като “xe” and “ze”  вече бяха въведени в употреба в университета на Тенеси. Това лято Управителният съвет на училищната асоциация публикува указание за учителите да се отнасят към транссексуалните ученици като “zie”, за да се избегнат обидите. В подобна посока се движи и Кеймбридж. 

Бел. ред.: В първоначалния вид новината бе публикувана като истинска, Клуб Z редактира възможно най-бързо грешката.