ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Последната група на световното в Бразилия е една от най-равностойните, подобно на предишната - G, но за разлика от нея без изявен фаворит. А тук и без голяма футболна сила. Все пак впечатление правят младият и амбициозен отбор на Белгия и опитната Русия, начело с един от най-големите съвременни треньори - Фабио Капело. Група H се допълва от коравия тим на Южна Корея, и нелошия състав на Алжир, който ще се опита да подобри невзрачното си представяне от Южна Африка. Ето и нашите последни прогнози за груповата фаза на мондиала, който започва утре.

Белгия

След цяло десетилетие, в което страната не успя да се класира на голям форум (за последно на световното в Япония и Южна Корея през 2002 г.) и в някои моменти дори не изглеждаше да има отбор с шансове за това, Белгия се завръща на централната сцена като един от скритите фаворити поне за полуфинал. Поне това казват специалистите. А какво мислим ние?

Отборът отвя конкуренцията в квалификационната си група без да допусне загуба и с огромна преднина пред втория Хърватия, тимът на която все пак се добра до финалите чрез бараж. "Червените дяволи", водени от Марк Вилмотс се изкачиха много и в ранглистата на ФИФА, заради което са и водачи на групи в Бразилия. Да, Белгия има доста добър отбор, в който личат едни от най-големите звезди в световния футбол, но според нас полуфиналистът от "Мексико '86" трудно ще повтори най-доброто постижение в историята си. Но и място в топ 8 би се считало за сериозен успех.

Трудно е да се определи само една голяма звезда в отбора на Белгия, но нека кажем, че това е Еден Азар от „Челси“. Полузащитникът, освен че може да създава положения и да дирижира играта на своя отбор, бележи и много голове. От него ще се очаква много по терените в Бразилия. Вратарят Тибо Куртоа от „Атлетико“ (Мадрид), който също е собственост на „сините“ от Лондон, пък минава за един от най-добрите в света. Такъв е и капитанът на „Манчестър Сити“, железният защитник Венсан Компани. И още, и още…

Не се очаква Белгия да има особено големи проблеми в своята група, може да я спечели без загуба. Трудното обаче предстои след това, като още на осминафиналите отборът може да срещне Германия, Португалия или Гана, а в такива двубои най-важен е опитът. Нещо, с което този тим на Белгия сега не разполага.

Шанс Белгия да прескочи групата: 35%

Алжир

„Пустинните лисици“ се класираха трудно за световното, което ще бъде второ поредно за тях. В Южна Африка обаче Алжир бе един от двата отбора (заедно с Хондурас) без отбелязан гол. Африканците загубиха минимално от Словения и САЩ, а между тях измъкнаха 0:0 от Англия.

Този път арабският отбор изглежда по-зрял отпреди четири години и има своите шансове да се класира напред. В контролите преди световното Алжир се представи доста добре, записвайки три поредни победи над добри европейски отбори. А и разполага с опитен селекционер като Вахид Халилходжич. Тук е единственият представител на мондиала от българската „А“ група - стражът на ЦСКА Райс М‘Боли, който обаче не е твърд титуляр на своя пост.

Алжир не разполага със звезди от световна класа и ще разчита повече на отборната игра, за да постигне добри резултати. Като цел минимум за отбора е да запише победа. Все пак трябва да отличим младият полузащитник на „Тотнъм“ Набил Бенталеб, който е само на 19 г., но вече е титуляр за своя тим и наесен ще участва в евротурнирите. А в Бразилия неговият отбор при малко късмет може да прескочи групите.

Шанс Алжир да прескочи групата: 10%

Русия

Руснаците почват участието си на бразилския мондиал, който обаче ще мине в очаквания за домашния след четири години. Сега от Сборная се иска да се представи достойно, като задължително да мине групите. А това не изглежда много трудна задача за отбора на треньора Фабио Капело.

Също като Белгия, и Русия пропусна последните две световни. Всъщност през 2002 г. двата отбора бяха в една група, като в последния, решителен мач, „червените дяволи“ надделяха драматично с 3:2 и стегнаха куфарите на руснаците. Сега двата отбора ще се срещнат във втория мач.

Съставът на руснаците е изграден изцяло от местни играчи. Липсват големи звезди, но пък отборът е доста опитен и сплотен. Средната възраст на тима е една от най-високите в Бразилия. Напред Русия ще разчита на головете на Александър Кержаков („Зенит“), за когото това ще бъде едно от последните големи първенства, и на младостта на Александър Кокорин – изгряващата звезда на „Динамо“ (Москва) и на руския футбол. На вратата е стабилният Игор Акинфеев, пазещ за шампиона ЦСКА, а защитата пред него е съставена основно от негови съотборници в армейския отбор.

Русия се класира лесно за финалите, пращайки на бараж силен тим като Португалия. Смятаме, че Сборная ще прескочи групата, но по-вероятно като втория отбор, което най-вероятно ще прати състава на среща с Германия, където шансовете за успех ще бъдат минимални.

Шанс Русия да прескочи групата: 30

Южна Корея

Може би най-силният азиатски отбор попадна в група, която позволява надежди за класиране напред. При добър резултат в първия мач срещу Русия и победа над Алжир във втория, корейците могат да започнат да мечтаят, особено ако фаворитът в карето Белгия си е свършил работата в първите две срещи.

Съставът на Южна Корея е един от най-младите в Бразилия, като това е както плюс, така и минус. Предимство е заради специфичния климат в страната по време на мачовете, а е минус, защото на мондиали най-важен е опитът, а тук той липсва.

Липсват и големите звезди от миналото, като Парк Джи Сун, Хонг Мюн Бо (който сега е начело на националния отбор) и Лий Йонг Пю, а отборът се намира в преходен период. Всъщност Корея редува прескачане на групите с ранно отпадане, а сега като че ли е ред на второто. Все пак не изпускайте от поглед нападателя на „Байер“ (Леверкузен) Сон Хюн Ми и халфа на „Съндърланд“ Ки Сун Йон.

Шанс Южна Корея да прескочи групите: 25%