Сърбия се разсърди днес на България и Хърватия, обвинявайки ги, че й попречили да отвори главата за образование в преговорите за присъединяване към Европейския съюз. В реакцията си външният министър Ивица Дачич стигна до заплахи към българското малцинство в Западните покрайнини.

Дипломати, пожелали анонимност, отрекоха пред Клуб Z цитираните държави-членки да блокират сръбските преговори.

По-рано през деня Дачич, цитиран от радио Б92, обвини България и Хърватия, че се опитват да унижават страната му, като поставят условия за отварянето на нови преговорни глави. Той изрази надежда, че ЕС има средствата да накара двете свои малки нови членки да се откажат от такова поведение. 

 Българското правителство не пречи на сръбските преговори, но не е завършило вътрешната си процедура по определяне на националната позиция към тях в сферата на образованието, поясни дипломатът. София очаква отговори на въпроси, поставени пред сръбското министерство за образованието, за статута на сръбски висши учебни заведения в северно Косово. 

Ако тези университети са част от сръбската образователна система и България признае издаваните от тях дипломи, може да възникне въпрос за статута на северно Косово, където е съсредоточено сръбското малцинство в доминираната от етнически албанци бивша сръбска провинция. Тя обяви независимост през 2008 г. и България е между страните в ЕС, които я признаха като независима държава.

По-късно през деня вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева каза, че част от въпросите са свързани с отражението на сръбските образователни реформи върху правата на българското етническо малцинство в Западните покрайнини.  Тя не отрече и не потвърди наличието на въпрос за статута на сръбските ВУЗ-ове в Косово.

"Ако някой смята, че може да употреби България, като твърди, че България блокира преговорите заради глава "Образование" - Сърбия иска едновременно отваряне и затваряне на главата - ние сме съгласни, но сръбското министерство на образованието планира реформи в тази област и ние искаме да знаем какви са те", каза Кунева.

Дачич каза, че Сърбия има свой собствен път към ЕС и няма да позволи на никого да я "унижава и обижда или да отваря глави под условие". 

"Хърватското правителство не е променило отношението си към Сърбия", беше цитиран да казва Дачич. "И България има някои резерви за глава 26, но е лесно да запишем в конституцията, че нямаме национални малцинства, както е направила България, и тогава да говорим за правата на нейното малцинство в Сърбия". 

България отдавна настоява и Сърбия да подпише двустранен план за работа с националните малцинства, който засяга правата на българското малцинство, както и издаването на учебници на български език. 

Сръбският министър-председател Александър Вучич днес не дойде в Брюксел за среща на Съвета за стабилизация и асоцииране ЕС-Сърбия. Дипломатите обаче опровергаха, че това е демонстрация заради неотворената преговорна глава за образованието и посочиха, премиерът е останал в Белград, защото там днес е руският външен министър Сергей Лавров.