Сталийска махала е малко, но много заспало село в Северозапада, близо до Лом. Изключително рядко влиза в новините. Например, когато през 2012 г. кметът със звучното име Цветан Цветанов (ГЕРБ), подари на лидера си Бойко Борисов живо теле Станишко за рождения му ден.

Сталийска махала е и мястото, от което се прибира луксозен джип Ауди Q7 вечерта на 16 май, докато страната ври в треска преди евроизборите. На пътя в посока Лом го застига лек автомобил, който го принуждава да спре. Юнаци с бухалки правят всъдехода на сол, без да наранят возещите се вътре пътници. Понеже джипът е на скандалния бивш депутат от ГЕРБ, а сега клиент на Софийския градски съд Димитър Аврамов, историята се разчува. По-популярната версия е, че Аврамов - бивша дясна ръка на Искра Фидосова, не е пътувал в колата си, смазана от бухалкаджийте. Информацията на Клуб Z е точно обратната.

И още една от сравнително актуалните новини около заспалото село – вечерта преди случката с Аврамов, на 15 май, маскирани, пак с бухалки нахлуват в дома на най-известния ГЕРБ-ер в Сталийска махала Росен Евгениев и почти осакатяват от бой него и 15-годишния му син.  Кметът Цветан Цветанов – онзи с телето, директно заявява, че покушението е политическо.  

Клуб Z потърси отговор на процесите в селото и близкия гр. Лом на нетрадиционно място – в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Преглед на протоколите от отминалите евроизбори и сравнението им с парламентарните, които са само година по-рано, показват повече от интересни неща.

„Суверенът“, както обича да нарича Лютви Местан народа, в региона явно преживява бурни катарзиси. Понякога до 230-кратни. Като например в избирателна секция 033 в Лом, където на вота на 12 май 2013 г. ДПС е получило 1 (един) глас.

На Евроизбори 2014 подкрепата за Движението е станала 230 гласа. Любопитна подробност е, че споменатата СИК е в ромския квартал „Хумата“ - на центъра му... През 2013 г., когато Димитър Аврамов, макар и подсъдим за подкуп в особено големи размери, все още е активен деятел на ГЕРБ, в същата секция за партията на Бойко Борисов са гласували 283-ма души. Тази година бюлетините са... Познайте! 4 (четири)!

Макар и в по-малка степен, подобни политически проглеждания се наблюдават и в секция 017  - в Битовата сграда на стадиона, което е другото градско ромско гето. Там за една година 5 пъти повече - 214 души са припознали ДПС като своята партия, която да ги представлява в Европа. Движението е взело едва 42 гласа на Избори 2013. В същата секция обаче за ГЕРБ нещата никак не са розови – от 215 желаещи да ги пратят в парламента през миналата година само 14 души през т.г. са ги подкрепили за Европарламента. Да ви прилича, че едни 200 души преминават под строй насам-натам?
 
В други секции като № 018 подкрепата за ДПС расте от 62 на 210 души за година, а за ГЕРБ се срива от 182 на 23 гласа...

Митко, както на галено е известен ексдепутатът Аврамов, е обвиняем от 2012 г. по сигнал за изнудване от земеделец от Кнежа. Според прокуратурата той на няколко пъти е поискал и получил подкупи сам и със съучастник, за да упражнят влияние върху шефката на областната дирекция "Земеделие" в Монтана и на полицейския началник на областния град. Самият Аврамов каза през есента на 2013 г., че делото, което и до ден днешен се влачи, е поръчка на бившите му съпартийци от ГЕРБ. Бивши, защото го изключиха и вече не е никаква ръка на всевластната (преди) в Северозапада Искра Фидосова.

Но да се върнем на Сталийска махала и протоколите... След като Аврамов според всички е много активен в региона, резултатите не закъсняват. Макар че депутатът мълчеше в парламента и името му се чу, чак когато го арестуваха, явно, когато е на свобода, го бива да разяснява политики. Въпросът е само - в чия полза.

През 2013 г. общо в двете изборни секции на малкото село ДПС е събрало 4 гласа. Местни казаха пред Клуб Z, че в затънтеното земеделско местенце етнически турци няма и никога не е имало.

Протокол от едната от двете секции в Сталийска махала от 2013 г. В другата ДПС е спечелило цели 3 гласа.
... И пълната промяна на местните, видима от протокола от същата секция от Евровота през 2014 г.

През тази година обаче жителите на Сталийска махала са очетиридесеторили подкрепата си за партията на Лютви Местан – общо 163 гласа. Още по-интересно е, че регистрираните избиратели са 1167 през м.г. срещу 1152 през тази (сещате се колко баби са поизмрели), но активността беше доста по-ниска. Отличният си резултат на евроизборите Движението за права и свободи получава от едва 538 гласували.

През м.г. от 797 упражнили правото си на вот ГЕРБ е получила 448 гласа. Тази година, въпреки смазващата национална победа и въпреки кмета - виден фен на Бойко Борисов, в Сталийска махала само 81 човека са избрали партията, личи от протоколите на ЦИК.

След като се случва нападението над джипа на Аврамов, на 22 май – 4 дни преди изборите, Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура съобщават, че са арестували много опасна престъпна група от Монтанско, ръководена от Димитър Владимиров. Става въпрос за известния Димата Ломски, писа тогава Клуб Z. Обвиненията са, че „групата е действала от 2012 г. в област Монтана. Чрез заплахи, отвличания и унищожаване на имущество със значителна стойност, в това число палежи и чупене на автомобили, участниците са принуждавали работещи в сферата на селското стопанство да продават имоти и да подписват договори за охрана.“

Хубаво е, че държавата се загрижва за обикновените земеделци преди изборите, но интересно е, че самият Митко Аврамов казва пред медии, че джипът му е нападнат от групата на Димата. Бандата посреща изборите в ареста, после е пусната, но после пак е прибрана – така е и до момента.

Важното е, че докато „лошите“ са вътре, в изброените секции в Лом и Сталийска махала се получават споменатите отлични изборни резултати. За някои.