Европейският бюджет отпуска 10 млн. евро или  20 млн. лева за възстановянаве на община Хитрино след трагедията с взивената цистерна от влакова композиция, която взе 7 жертви, много ранени и срина централната част на селото.

Новината за помощта съобщи днес в Брюксел министърката на земеделието в оставка Десислава Танева.

Парите са от програмата за развитие на селските райони. За разлика от другите проекти по тази програма, средствата те ще бъдат насочени целево и ускорено към общита Хитрино, каза Танева. Тя посочи, че селото вече има проектна готовност за строеж на пътна и улична мрежа, на водоповод и канализация за общо 8 милиона лева.

За възстановяването на обществени сгради и домове проектите ще се изработват тепърва.

Десислава Танева изказа специална благодарност на зам.-председателката на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгивеа, която е съдействала за предоставянето на помощта. 

"Аз съм много благодарна на моите колеги (Фил) Хоган и (Корина) Крецу", каза Георгиева пред български журналисти по-късно днес, за комисарите по земеделието и регионалното развитие. "Последните няколко дни основната тема за разговор между нас беше как можем най-бързия начин да помогнем на пострадалите в Хитрино и вече имаме 20 милиона (лева), които ще насочим за възстановяване на инфраструктурата в общината, за отстраняване на последиците от бедствието".

"Продължаваме да работим, искаме да видим какво още можем да направим, но за нас беше много важно да можем да кажем на нашите граждани: "Ние сме с вас. Европейската солидарност е реалност за пострадалите", добави тя.

 

 

Европейската комисия има готовност да предостави първите 8 милиона лева от помощта до края на тази седмица, каза още Георгиева. В следващите седмици ще бъде подготвено предоставянето на останалите 12 милиона евро, каза тя.