Обсадата на Алепо продължава вече две години, а през последните 4 месеца главният град на сирийските бунтовници е плътно обкръжен. Четвърт милион души вече нямат достъп до храна, медикаменти и бензин. От 27 ноември районите на града един след друг преминават под контрола на правителствения режим и съюзниците му. Военната тактика на Асад - да мори крепостите на бунтовниците чрез глад и да ги бомбардира от въздуха, се оказа сполучлива. След Дарая и други места, смятани за символи на бунта срещу сирийския режим, сега капитулира и източната част на Алепо. 2016 г. се оказа твърде успешна за официален Дамаск.

Общо бъдеще в една страна?

Голямата битка за Алепо скоро ще завърши, но войната и борбата на бунтовниците продължават, както и преди. Районите, към които бунтовниците отстъпват, ще останат под техен контрол и след изгонването им от Алепо. Например въоръжените бойци търсят убежище в провинция Идлиб, недалеч от границата с Турция, където метежниците постигнаха първите си успехи. Оттам те ще продължат настъплението към контролираните от правителството градове - Алепо и Латакия. След ужасите на войната, която продължава през последните 5 години, е трудно да си представим, че привържениците и противниците на режима един прекрасен ден ще могат отново мирно да заживеят в един град.

Въпреки това загубата на Алепо значително отслабва позициите на бунтовниците. Борбата срещу режима на Асад в Идлиб се ръководи от такива радикални ислямистки групировки като "Ахрар ал Шам", и Фронта "Фатех ал Шам" (бившия Фронт "Ан Нусра"), а те никога няма да могат да станат съюзници на Запада. Същевременно на южния фронт между Дамаск и йорданската граница положението отдавна е без промяна.

Цивилни се евакуиран от район на Алепо, след като там са влезли правителствените сили.

По този начин за сирийския лидер Башар Асад сега се появи възможността да усили влиянието си върху по-голямата част от територията на страната, още повече, че бунтовниците няма какво да очакват от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп. Липсва и подкрепа от страна на Турция - макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да използва бунтовниците за ограничаването на влиянието на кюрдите в Северна Сирия, те едва ли ще дойдат на помощ на обсадените бойци в Алепо.

Асад трябва да даде свобода

При Асад сега се появи шанс да намери контакт със своите противници. Може да се предположи, че той ще се опита да си гарантира подкрепата на населението на Алепо, като оперативно осигури на грпажданите ток и храна. Всъщност той няма да успее да завоюва с това сърцата на жителите на града. Той трябва да отслаби своя деспотичен режим и са предостави на гражданите политически свободи. Но сирийският президент не е готов за такова нещо. А това означава, че борбата срещу Асад ще продължи и след капитулацията на Алепо.

-----

* Авторът е журналист, специалист по въпросите на исляма, от германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Коментарът му е публикуван от руската редакция на Дойче веле.