Звездата на "Манчестър Сити" и бивш капитан на отбора Яя Туре даде интересно обяснение пред лондонски съд затова, че е дал положителна проба за алкохол в кръвта, след като е спрян за превишена скорост. Бил на парти, на което пил диетична кола. В напитката имало бренди, но той не разбрал.

Халфът признава вина, но отказва да приеме, че е приел алкохол умишлено. Магистратът не се трогна от това обяснение и отне шофьорската книжка на Туре за 18 месеца. Плюс наложена глоба в размер на 54 000 паунда.

Туре разпространи изявление, че в което се казва, че сега всичките му познати и приятели се чудели как книжката му е отнета за каране в нетрезво състояние. Защото той бил ревностен мюсюлманин и никога не близвал алкохол. До такава степен бил отдаден на религията си, че отказвал да пие дори глътка шампанско, когато му го давали като "Играч на мача" по терените в Англия.

Яя Туре решил да не оспорва наказанието, тъй като знаел, че е виновен за превишена скорост. По думите му съдията приел обяснението за неумишлена употреба на алкохол и го наказал заради превишената скорост, тъй като 33-годишният футболист е сериен нарушител на закона по този параграф.

Туре се извини на всички за "възникналата ситуация".

Бившият национал на Кот д'Ивоар стана играч на "Манчестър Сити" през 2010 г. и бързо се превърна в лидер и основен играч. Това лято обаче стана излишен, след като на стадион "Етихад" пристигна Пеп Гуардиола. Треньорът бе нападнат словесно от агента на аса и съвсем го закотви на скамейката. През миналия месец Туре се извини и почна да получава игрови минути.