ВСС иззе Софийския районен съд на „ръчно управление“, след като онзи ден по време на протеста на съдии досегашният шеф Методи Лалов и без друго каза, че им „оставя кораба“.
По-рано днес оставката на Лалов бе вкарана в дневния ред на заседанието на съдийската колегия на ВСС, после дори издърпана по-напред по ред и накрая мълниеносно гласувана.

Продължението на сагата беше същинското обсъждане на конкретни неотложни мерки, които да облекчат положението на свръхнатоварените съдии и администрация.

В крайна сметка СРС се сдоби с... още един функционален анализ и аха да получи и нова работна група, която да отиде на проверка. Което е иронично, защото един от мотивите за протест на служителите на съда, са че са непрекъснато обстрелвани от всевъзможни проверки и проверчици.

Галя Георгиева от ВСС не пропусна да нападне протестиралите в петък, след като се поскара със Соня Найденова - един от радетелите да се спре с непрекъснатите проверки на СРС, а да се види какво може да се направи за съдиите там.

Явно тука (част от съдиите протестиращи в петък, влязоха във ВСС на среща с кадровиците, б.р.) са били само тия съдии, които се страхуват от проверки. Излезоха тука пред ВСС, както се казва - посочиха ни с пръст и ни нарочиха за некадърници, не пропусна да отбележи Георгиева.

Съдийката от Пловдив каза и че си е направила труда да проучи някои числа от СРС, като анонсира, че другите "няма да повярват":

3-ти състав има 3616 висящи дела... 44-и има 2968... 30-и над 1000 висящи... А има състав с 4331 висящи дела – това е 45-и състав, изреди Георгиева.

Все пак отбеляза, че тая висящност идва от заповедни производства и трябва да пратят съдебни помощници, нищо че по-рано беше отбелязано, че съдиите са казали, че 10 помощници няма да им решат проблемите автоматично.

"Очевидно колегите от районния съд , в т.ч. и ръководството, нито имат опита, нито компетентността да преценят, включителбно и нуждата си от съдебни помощници. Нека да им укажем тази таблица за администрацията да бъде запълнена", предложи Георгиева (всъщност един от огромните нерешени проблеми на Лалов е, че по неизвестни причини има над 140 длъжности, за които не е провел конкурс за титуляр, б.р.)

Тя нарече, че там има ло "някакво подобие от деловодна програма" и веднага предложи да се направми работна група, но от специалисти от системата – защото има чудесни специалисти, а не да обявяват обществени поръчки.

"Няма какво да ги чакаме – ще си подредим нещата ние", каза Георгиева.

И дори пряко посочи, че имала предвид - „колегата Калибацев от Районен съд - Пловдив“, който разполагал с отлични айти специалисти... А пък те - с пари и нежелание да чакат обществени поръчки:

Слушах тази въпросната Георгица - наистина жената е много натоварена... (продължи съчувствено Георгиева, този път по адрес на пиара на съда, която също се изказа на срещата в петък, б.р.) Ама наистина, ако Лалов не си е назначил системни администратори, каквито има по щата, какво са виновни хората, че им е такъв председателят?

Да назначим хора и може и да платим някакви допълнителин възнаграждения, за да изправят на крака тази полуграмотна деловоднта система в СРС. Няма нужда да правим обществени поръчки.

В лютата канонада срещу бившия вече административен ръководител се включи и Георги Колев.

"Не може председателят след 4 години управление да каже, че този съд е болен. Това е недопустимо.

Няма да коментирам повече – това беше фактът и обстоятелството, което ме накара днес да взема отношение (Колев гласува "за" мълниеносната оставка, б.р.).

Нито един председател няма в тази държава - председател на съд няма право на такова отношение! Щото отговорите, меко казано, са нелицеприятни."

Огромен повод за спор беше дали да не отменят одита, който вбеси работещите в съда (които са проверявани съвсем скоро, б.р.), след като така и така като първа точка назначават нов "функционален анализ".

Кажете ми - като се направи проверката в СГС, какво се случи с тези, които трябваше да отговарят за това нещо - върна Лозан Панов лентата към нежеланието на ВСС да накаже Богдана Желявска и другата заместничка на Владимира Янева - Петя Крънчева, която получи само 15 % минус на заплатата за година. - Повод за проверката в СРС е проверката в СГС - ако ми кажеете какви резултати имаше от тази проверка, аз ще подкрепя такова предложение и в Софийски районен съд, обяви председателят на ВКС.

Освен въпросния функционален анализ, някъде след 17 ч. съдийската колегия прие и мерки за довършване на процедурата по преместване на 17 желаещи от други съдилища в СРС, пакет от законодателни промени, които да разтоварят подсъдността, финансова и експертна помощ за подобряване на електронните системи, среща с инспекторите по организационни въпроси във връзка с проверките на ИВСС в СРС, обявяване на конкурс за запълване на свободните места за съдебни служители.

Лозан Панов лично декларира, че ще съдейства Националният институт на правосъдието да допълни програмата с обучение на младши съдии специално за СРС.