Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел се обявиха за удължаване на санкциите за Русия. Те направиха това изявление два дни преди срещата на върха на Европейския съвет, на който ще бъде обсъждан конфликтът в Украйна и дали трябва да бъдат продължени санкциите срещу Москва, които изтичат през януари.  

Оланд и Меркел обясниха, че не виждат да се изпълнява споразумението за прекратяването на огъня в сепаратистките райони, съобщи "Ройтерс".

Конфликтът между украинските военни сили и подкрепяните от Русия сепаратисти отне над 10 хил. живота от началото си през 2014 г. Германия и Франция се опитаха да убедят двете воюващи страни да постигнат мир и да прилагат споразумението от Минск, но засега с много малък успех.

На съвместна пресконференция с Оланд, който е в Берлин за френско-германска конференция, посветена на дигиталната икономика, Меркел заяви:

"Ще се наложи да бъдат удължени санкциите срещу Русия отново - въпреки че ние бихме желали да има по-голям прогрес в прилагането на споразумението", каза тя. Оланд се съгласи.

"Трябва да продължим да прилагаме клаузите на Минското споразумение и когато това не се случва, трябва да продължим със санкциите", обясни той.

Санкциите бяха удължавани няколко пъти и сегашният им срок изтича в края на януари.