Българската страна не е променила добре известната си позиция за санкциите срещу Русия и тази позиция ще бъде потвърдена на заседанието на Европейския съвет утре. Това съобщи министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той дойде в парламента, за да обяви специално какви позиции ще защитава България на заседанието на върха на ЕС.

Митов припомни, че общата, консенсусна позиция на страните от Съюза е, че санкциите срещу Русия могат да бъдат преразгледани едва след като бъдат изпълнени в абсолютна цялост споразуменията от Минск. Това, разбира се, не е факт.

 
"По този въпрос в Европа има консенсус, България няма да е страната, която ще го наруши", заяви  дипломат № 1 в парламента.
Той прочете в резюме и останалите одобрени от кабинета позиции на страната ни на Европейския съвет. Митов припомни, че темата "Турция" засега отпада от дневния ред на сбирката в Брюксел, защото министрите по европейските въпроси на страните-членки не са стигнали до решение, но ако все пак бъде повдигната, България ще защитава тезата, че разговорите с Анкара по споразуменията за мигрантския въпрос и документите за реадмисия, одобрени през май т. г., трябва да продължат. От думите на Митов стана ясно, че България не подкрепя и едностранното замразяване на преговорите с Турция за бъдещето им в съюза.
 
 
България ще настоява за приемане на нова система за граничен контрол, т. нар. "умни граници", както и за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО. Последното бе потвърдено и на срещата на Северноатлантическия пакт преди няколко седмици.
 
Страната ни ще подкрепи и споразуменията със страните от Европейската общност и с Украйна, които предстоят да бъдат разгледани на Европейския съвет. Позицията ни за ситуацията в Сирия е да продължат да се търсят решения с дипломатически и политически средства, а не с военни действия. Няма промяна и в становището ни по отношение на преговорите за Брексит - заставаме зад общоевропейската позиция, че преговорният процес с Лондон може да започне едва когато Англия официално внесе решението си за напускане на съюза, както изисква чл. 50 от Договора за ЕС.
 
"Ще следваме политиката "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", ще настояваме за стриктно придържане към основните 4 свободи в ЕС, сред които са свободното движение на хора, стоки и капитали и няма да допуснем дискриминационно отношение към различни европейски граждани", декларира Митов.
Страната ни ще настоява и за повече средства за програмата за справяне с младежката безработица, стана ясно още от изявлението на министъра в оставка. Той отрече в дневния ред на разговорите в Брюксел да присъства темата за нов български еврокомисар.