Дневният ред на срещата на върха на Европейския съюз утре в Брюксел е "минно поле" от теми, всяка от които заплашва да взриви единството на съюза. Така го определи днес пред журналисти висш европейски източник, запознат с подготовката на последния за тази година редовен Европейски съвет.

Крамолните точки са миграцията, холандското "не" на ратификацията на споразумението за асоцииране и свободна търговия с Украйна, Турция, Сирия, санкциите срещу Русия.

Лидерите ще отчетат, че ЕС за рекордно кратко време успя да създаде своя гранична и брегова охрана и че съвместната декларация с Турция за спиране на незаконната миграция работи - пристигащите на ден на гръцките острови са 90 в сравнение с 10 000 дневно през миналия октомври.

Остри  противоречия обаче остават за това какво да прави Европа с влезлите на нейна територия мигранти и бежанци. Част от държавите се съпротивляват на предложенията на Европейската комисия за постоянен механизъм за тяхното разпределяне по страни със задължитени квоти, определяни в Брюксел и тежки глоби за тяхното неизпълнение.

Брюксел и големите държави като Германия и Франция пък не приемат концепцията за "гъвкава" или "ефективна" солидарност на т.нар. Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), която изключва задължителните квоти и ги заменя с други форми на участие в решаването на миграционния проблем - например финансово, или принос в охраната на външните граници на съюза.

"Това още е отворена рана в ЕС и ние трябва да излекуваме тази рана", каза източникът.

По сегашните двегодишни схеми за релокация на общо 160 000 мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия са преместени общо 8 000. Сроковете за изпълнението на останалата част от националните квоти изтичат между юли и септември догодина. Унгария и Словакия, която в момента председателства ЕС, оспорват законността на квотите пред Съда на ЕС в Люксембург.

Работният обяд на лидерите ще бъде вгорчен от условията, които Холандия поставя, за да ратифицира споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна. През април 64 на сто от холандците се обявиха против това правителството им да ратифицира това споразумение в референдум, който не е правно обвързващ. 

Кабинетът на министър-председателя Марк Рюте се осмелява да прескочи волята на избирателите само при изрично писмено уверение от ЕС, че споразумението не дава на Украйна перспектива за членство в ЕС. Съгласие по формурировката обаче още няма.

Холандско "не" означава, че споразумението се проваля, а с него - и най-голямата крачка, която ЕС е направил в своята политика на Източно партньорство и която предизвика Русия да анексира Крим и да подпали сепаратисткият бунт в Донбас. 

"Двадесет и седем държави-членки  и Европейският парламент ратифицираха споразумението. Само една държава не го е ратифицирала", каза източникът. "Искаме да отворим пътя за ратификация от Холандия. "В понеделник вечер имахме среща на шерпите с много емоции и напрежение, но още нямаме съгласие".

"Неспособността да го  ратифицираме ще бъде огромно поражение за ЕС и победа за тези, които работят да провалят това споразумение", каза източникът.

След холандската точка идва друга взривоопасна тема - продължаването на санкциите срещу Русия с още шест месеца. Новото е, че заедно с тях лидерите ще обсъдят и войната в Сирия и ролята на Русия в офанзивата срещу Алепо.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският предидент Франсоа Оланд се очаква да информират Европейския съвет, че Минските споразумения за мир в източна Украйна не се изпълняват докрай, следователно санкциите срещу Русия трябва да останат, каза източникът.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще осведоми колегите си за преговорите за обединение на разделения от 1974 г. остров, чиято северна част Турция продължава да окупира. 

Неизбежен от тази и от миграционна гледна точка ще бъде въпросът за бъдещето на отношенията между ЕС и Турция, по който министрите на европейските въпроси на 28-те във вторник не постигнаха съгласие. 

На вечеря се очаква лидерите на благословят плановете за обща европейска отбрана, чието изпълнение ще е в дневния ред на още два Европейски съвета - през март и през юни догодина, каза източникът.

Те се очаква и да подкрепят продължаването на европейския инвестиционен план от 2018 до 2020 г., повишаването на целта за привлечени инвестиции от 315 млрд. евро на 500 млрд. евро и отпускането на допълнителни 2 млрд. евро за т.нар. "младежка гаранция", европейска субсидия за борба с младежката безработица.

Във вечерното заседание 27 лидери, без британската министър-председателка Тереза Мей, ще обсъдят процедурата за предстоящите преговори за излизане на Обединеното кралство от ЕС.