Румен Радев е генерал от ВВС. Избран е с подкрепата на БСП, пише в уводно каре към интервюто на новоизбрания президент пред в. "Монд". Журналистите са се срещнали с него в София. Ето част от разговора.

Вашият избор предизвика безспокойство заради вашите проруски позиции. Какво ще се промени в отношенията на София с Евросъюза и НАТО?

Имаше опити да бъда дискредитиран по време на предизборната кампания. С Илияна Йотова (евродепутатка от БСП), която ще бъде вицепрезидентка, защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз. Исторически и културно, България винаги е била европейска. Тя избра един стабилен и траен път на проевропейско развитие. Ние няма да го изменяме. Затова не трябва да има никакво съмнение. Ние искаме да се утвърдим като един още по-надежден партньор на НАТО. Но това не означава, че България трябва да е враг на Русия, с която ние имаме важни икономически интереси.

Защо сте за вдигането на санкциите срещу Русия?

Санкциите не са решение на проблема. Те вредят на Русия, но и на ЕС. За една силна икономика това не е проблем, но за една крехка икономика, като тази на България, това вече е проблем. Те имат директни последици за земеделието ни. Български фирми бяха затворени, загубени бяха работни места.