Правната комисия отказа да включи в дневния си ред антикорупционния закон, изготвен от екипа на Меглена Кунева. При гласуването на заседанието ѝ днес осем депутатите подкрепиха включването на този проект, шест бяха "против", трима "въздържали се". Законопроектът трябваше да се гледа на второ четене в комисия, след като на първо мина в пленарната зала. Кунева дойде специално за заседанието на комисията.

Против бяха от БСП и ДПС, а решаващо се оказа гласуването "въздържал се" на представителите на ПФ и БДЦ.

Законопроектът предвиждаше да се създаде единно бюро за борба с корпуцията, което да работи и по анонимни сигнали. Този текст беше и най- спорният.

Основният мотив на БСП и ДПС против включването на закона беше, че парламентът е към края на мандата си.

Пръв за изключването на закона от дневния ред се изказа Филип Попов (БСП). Той се аргументира, че по този закон няма консенсус, а парламентът няма ресурс и време да го приеме. Подобни аргументи изрази и Христиан Митев (Патриотичен фронт). На първо четене патриотите подкрепиха законопроекта в зала, но още тогава изразиха сериозни резерви към него.

"Не сме против този закон, а само против приемането му по този начин".

Това каза Митхат Метин (ДПС). И уточни, че правната комисия има вече лош опит с бързото приемане на Изборния кодекс, който после е бил поправян в последния момент. Метин изтъкна още, че в докладите на Европейската комисия има положителни коментари за напредъка на България в борбата с корупцията.

"Четете докладите на ЕК като дявола Евангелието".

Това възрази на Метин Димитър Делчев (Реформаторски блок). Според него БСП и ДПС искат борбата с корупцията да продължи да се води по "евроазиатски правила", а резлутатът е, че няма нито един осъден. Делчев призова депутатите от Патриотичния фронт да не се включват в тази "непрестижна компания".

В изказването си Кунева припомни, че проектът е бил подкрепен на първо четене със 130 гласа, което е солидна подкрепа, и призова депутатите все пак да започнат обсъждането му на второ четене, за да може този парламент да отчете успех в борбата с корупцията. Тя допълни, че последните доклади на ЕК по механизма за наблюдение на България са били малко по-меки именно защото този закон е минал на първо четене и е била демонстрирана политическа воля за неговото приемане.

След като законът бе отхвърлен като точка от дневния ред Кунева каза, че това може би е по-добрият изход, защото е съществувал риск текстовете да бъдат окастрени. Все пак тя не скри разочарованието си.