Илон Мъск и Трейвис Каланик - директори съответно на "Спейс Екс" и компанията за споделено пътуване "Юбер", влязоха в консултационния съвет, създаден от новоизбрания президент Доналд Тръмп, съобшиха медиите в САЩ.

Тръмп се срещнал в кулата си в Ню Йорк с представители на най-големите американски технологични компании, сред които "Епъл", "Фейсбук" и "Амазон". Там обаче не били поканени хора от социалната мрежа "Туитър", която милиардерът активно и успешно използваше по време на предизборната си кампания. От преходния му екип заявили, че тази компания "не е достатъчно голяма" поради по-ниския й финансов оборот.

Бъдещият държавен глава обещал да подобри взаимодействието на администрацията си с частния сектор. Така щели да бъдат подобрени предприемаческият климат и привлекателността на създаването на нови работни места.

Трейвис Каланик

В новия съвет били включени общо 16 души. В него влизат също шефките на "Пепси" Индра Нуйи, на "Дженерал мотърс" Мери Бара, както и директорът на "Дисни" Боб Айгър.

Същевременно стана ясно, че номинираният от Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън ще напусне до края на годината поста председател на Съвета на директорите на петролния гигант "Ексон Мобил". Мястото му ще бъде заето от президента на компанията Дарън Уудс.