Европроект на Министерството на правосъдието, включен чак като 41-ва точка в дневния ред на ВСС, днес доста изненадващо предизвика врив. Дори Юлиана Колева, която почти никога не се конфронтира с "победното" мнозинство в съвета, се обяви срещу главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев, като отправи тежки намеци дали вижданията им отговарят на съвремието... 

Става въпрос за около 400 000 лв. за 4 дейности, като ВСС е партньор и трябваше да определи координатор от своите редици (бенефициент е Министерството на правосъдието, б.р.) за проекта, целящ облекчаване на натовареността. Такъв координатор е Галина Карагьозова - една от ясно изявените "опозиционери", а най-забавно е, че Съветът отдавна вече е гласувал за проекта, който е и част от т. нар. съдебна реформа.

Главният прокурор Цацаров взе думата и заяви, че няма да подкрепи предложението, като изчете основните дейности: прилагане на система за измерване на тежестта на делата и степента на натовареност на магистратите, а също така създаване и въвеждане (за пръв път, б.р.) на механизъм за определяне и на норма на натовареност за съдебната амдминистрация.

"Съдбната администрация не работи в производствени цехове! Това ще доведе отново до поръчки, анкети, проучвания и пр.", заключи Цацаров.

Другите две дейности по Оперативна програма "Добро управление" са подобярване на условията на труд чрез въвеждане на стандарти и наблюдение на продължителността на делата.

Има си трудова медицина навсякъде, която да се занимва с условията на труд – отбеляза главният прокурор, а за продължителноста на делата попита - колко органи в съдебната система и извън нея наблюдават темата.

"Аз намирам подобен проект за абсолютно безсмислен – да се получат и изразходят 400 000 лв за мониторинг на една система, за създаване на норма на съдебните служитли и нещо, което "Трудова медицина" изписва", каза той.

Цацаров се замисли още, че "някак влизаме от проект в проект", и че "знаете отношението ми към проектите", и накрая ги нарече "рецидив".

Соня Найденова се включи, меко казано ядосана, че дори последните проблеми със СРС биха се решили, ако имаха критерии за натоваренст на дминистрацията.

В момента боравим със съотношение - брой магистрати към брой съдебни служители средно за страната и се опитваме да го спазаме, без да се отчита спецификата дали си някъде или в някой по-голям съд, када тя.

Тези проекти бяха включени в пътната карта по наше предложение, те са залегнали в актуализираната стратегия за продълаване в реформата в съдбната система. Мисля, че на един етап, на който сме - изпъленние на дейностите, е малко странно да казваме, че нямат смисъл.

Тя намекна и за еврофондовете, на които трябвало да се гледа не като на нещо за усвояване, а като на помощник във важните дейности.

Цацаров пък отбеляза, че "последната фраза била да коригира неговото отношние към европейските фондове" и че с проекти проблеми не се решвали, а само се отлагали.

Карагьозова напомни, че в съдебната система въобще не е правено подобно изследване, включително и на заболеваемостта на служителите от свръхнатовареност. Чуха се гласове, че без критерии за подобряване на работата на съдебната администрация не може да се управлява един съд - като СРС.

Калин Калпакчиев дори изтъкна, че когато има събрани данни, може следващият състав на ВСС да ги ползва, но те са важни.

От мнозинството Каролина Неделчева се включи, че напълно подкрепя Цацаров и добави интересното твърдение, че като "определим нормата за натовареност на съдебните служители, ще им я намалите ли навотовареността". Никъде нямало проблем със съдебната администрация, освен в СРС, който ще бъде идентифициран и решен.

Намеси се и Георги Колев, който също като главния прокурор обяви, че си губят времето и попита реторично - като са събирали данни, правили са анализи и прогнози 4 години, какъв резултат са постигнали.

Дори и Милка Итова, който обичайно гласува с мнозинството, се намеси, че е "за" аналитичният проект да върви, защото е важен - каквото е и било решението на ВСС.

"Аз наистина съм стъписана от тази част от съвета - включи се Юлиана Колева по адрес на Колев и Цацаров . - В това време да се отрича необходимостта от анализи на натовареността, на дейността на администрацията, на фона на всички други анализи, които е извършил Съветът за тия години.

Грехота е, колеги! Защото ако ние не стъпим на тези емпирични данни, които ни дават анализите, ще гледаме небето, за да извършим тези дейности, които трябва. И ще ги извръши другият съвет (явно имайки предвид оптимизиране и реформиране на системата, б.р.)

Изрязавайки се така - това сигурно е израз на някаква опростенческа представа за системата – не знам точно на какво е израз това отношние към аналитичната дейност.

Може би ви беше още по-добре, когато административните ръкводители посочваха директно: "Абе, той работи добре, дай да го качим нагоре в йерархията!" И обратното: "Абе той не става за системата" - каза тя.

Възмутена, Колева продължи, че искрено са надява в следващия състав на ВСС да влязат хора, които да употребяват времето си правилно, а не да заявяват, че сме си губили времето 4 г.

"Не искам въобще да си мисля какво се крие зад това. Аз разбирам, че нетърпението е част от признаците на добро управление. И че действеността е част от чертите на добрия ръкводител. Но действеност без анализ води дотам, докъдето ние непрекъснато стигаме...

До разни хрумвания за действия, които са правени на коляно. Системата се управлява чрез хрумвания.

Проект и анализи са най-грешните думи", завърши ядосана тя.

Неотдавна представляващият ВСС Димитър Узунов предизвика скандал, като заяви в интервю че "Калин Капакчиев движи" европроект за над 340 000 лв. Установи се, че това напълно не отговаря на истината, което не доведе до никакви последствия за Узунов. Но пък проектът за единна деловодна система, която да обслужва всички съдилища, може и да се провали...

Интересно, но мнозинството не се съобрази с волята на Цацаров и Колев и с 11:9 гласа проектът ще продължи да се осъществява.