Гилдията на актьорите обяви номинациите за своите награди – ключов индикатор за това кой ще е с предимство, когато се връчват Оскарите в началото на следващата година. И La La Land отново е сред фаворитите, но за разлика от повечето призове досега не е пълен доминатор.

С четири номинации е „Манчестър край морето“ – за Кейси Афлек (главна мъжка роля), Лукас Хеджис (поддържаща мъжка), Мишел Уилямс (поддържаща женска) и най-добър актьорски състав.

И двамата главни актьори в La La Land, Райън Гослинг и Ема Стоун, са претенденти в категориите си. Сред другите сочени за фаворити при водещите артисти са Натали Портман и Дензъл Уошингтън, респективно за „Джаки“ и „Прегради“.

Но сред номинираните има и няколко изненади, отбелязва „Гардиън“. Такава например е Емили Блънт в „Момичето от влака“ (главна женска роля), както и Виго Мортенсен за „Капитан Фантастик“ – с това свое участие той има шанс и за „Златен глобус“. Подобна е и ситуацията с Хю Грант, но при поддържащите актьори. Неговата номинация е за „Флорънс“.

Противоречиво, и сега новият филм на Мартин Скорсезе, „Мълчание“, е игнориран (въпреки че Андрю Гарфийлд все пак е в списъка, но за „Възражение по съвест“). Може би още по-изненадваща е пълната липса на Loving, чиито актьори Рут Нега и Джоел Едгертън ще се борят за „Златен глобус“.

При телевизионните номинации с по три са „Странни неща“, „Народът срещу О. Джей Симпсън“ и „Западен свят“, като най-силни шансове има „Народът срещу О. Джей Симпсън“, където претенденти за статуетка са актьорите и в трите главни роли – Стърлинг Браун, Кортни Вейнс и Сара Полсън.

Наградите на Гилдията на актьорите ще бъдат обявени на 29 януари догодина – няколко дни след като станат ясни номинираните за Оскар (24 януари). „Златните глобуси“ пък се връчват на 8 януари.

"Площад Славейков"