Министър-председателят Бойко Борисов се среща тази сутрин с първия зам.- председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, каза пред Клуб Z източник от Комисията.

Тема на разговора е предстоящият доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас, който Комисията трябва да публикува в началото на 2017 г.

Източникът не даде други подробности.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е в Брюксел на среща на Европейския съвет. Преди това той се видя с лидерите на партиите от ЕНП. Преди срещата на върха Борисов заяви позициите на България: "Необходимо продължаване на подкрепата за всички държави-членки на предна линия и от спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана. Страната ни ще настоява и за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция, както и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан".

Очаква се в този доклад Комисията да направи равносметка за изминалите 10 години наблюдение и да предложи промени в него занапред.

В писмо до председателя ѝ Жан-Клод Юнкер по-рано т. г. Борисов предложи да бъде намален от шест на три броят на показателите, по които е наблюдавана България.