Две цистерни са вече извън село Хитрино, предаде БНТ.

Утре сутринта ще започне изтеглянето на третата, съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Преместените цистерни ще бъдат позиционирани на подготвена площадка край кариерата в близост до село Каменяк.

„В момента цистерната, която е позиционирана вече там, ще бъде охранявана с термо камери от „Гранична полиция“, каза още комисар Николов.

Според плановете в определена зона ще бъде осигурена втора работна площадка, която ще даде възможност докато едни от цистерните се транспортират и обработват  на място, на други да се прави обстоен преглед. Никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото.

Преди това вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че хора, които не са стъпвали в Хитрино и не познават ситуацията, правят коментари, с които объркват жителите на селото.

"Всеки ден, по два пъти в точно определено време, даваме информация от щаба, т.е. от мястото, където се събира цялата информация и се взимат решения. Информираме обективно и внимателно за случващото се, без да крием нищо. Успоредно с това има коментари на хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители", обясни тя.

Тя също каза, че амбицията е спасителната операция да приключи по-бързо, но изтъкна, че трябва да се гарантиран условията за сигурност.