Бебета от две жени и един мъж вече ще могат законно да се раждат във Великобритания. Това беше одобрено и от регулатора, отговарящ за фертилността в страната. Историческото и доста противоречиво решение ще позволи да не се раждат деца със смъртоносни генетични болести, съобщава Би Би Си. През февруари 2015 г. законът мина през двете камари на парламента.

Първото дете по този метод във Великобритания ще се роди най-рано в края на 2017 г.

Лекарите от Нюкасъл, които са разработили по-напредналата форма на инвитро - вероятно ще бъдат първите, които ще предложат процедурата и вече призоваха да се даряват яйцеклетки.

Някои семейства са загубили няколко деца заради нелечими митохондриални болести. Те се предават само чрез майката. Затова е разработена техника, при която се използва донорска яйцеклетка, яйцеклетката на майката и спермата на бащата.

Митохондриалната болест се причинява от дефект в митохондрия, който е източникът на енергия във всяка клетка. Едно на 4300 деца се ражда с подобни тежки симптоми, които водят до развитието на слепота, мускални атрофии, диабет, сърдечни заболявания, болести на черния дроб. Често те са с фатален край. Целта на процедурата е да се вземе здравият митохондрий от донора.

Детето има малка част от ДНК-то на донора и носи ДНК-то на трима души, но процедурата е законна, етична и изпробвана научно.

Председателят на Службата по оплождане и ембриология Сали Чешир нарече решението за използване на митохондриална генна терапия "историческо и първо по рода си". Организацията ще трябва да одобрява всеки отделен пациент и случай преди да бъде взето решение за процедурата.

Противниците на метода обаче повдигат някои етични въпроси като твърдят, че така може да "се отвори вратата" за генетично модифицирани "дизайнерски" бебета.

Първото в света бебе с трима биологични родители се роди вече в Мексико, съобщи сп. "Ню сайънтист" през септември. Процедурата по зачеването на момченцето е била извършена от екип лекари от САЩ. 

Революционният метод е приложен, за да не наследи детето сериозното генетично заболяване на майката, известно като синдром на Лий. При него се нанасят тежки поражения на нервната система. 

Заради него родителите на бебето - мюсюлманска съпружеска двойка от Йордания, не са успели да имат здраво дете в продължение на почти 20 години