Компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox обяви днес, че ще закупи британската телевизионна компания Sky за 14,6 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

Хората на медийният магнат съобщиха, че ще се опитат да направят схема за уреждане, за която ще им трябва подкрепата на 75% от независимите акционери. Тя позволява на новия собственик да се разпорежда много по-свободно с организацията и дейността на компанията.

Досега Мърдок притежаваше над 30% от компанията, чийто бранд всъщност бе стартиран от него още през далечната 1989 г. През 1990 г обаче Sky TV и основният им конкурент British Satellite Broadcasting бяха ударени от тежки загуби и се сляха в днешната компания BSkyB. Сега магнатът практически изкупува останалите 61% от компанията. Това е втори опит за подобна покупка, след като преди 5 години скандалът с подслушване от страна на таблоидът News Of the World блокира сделката.

Тя има 22 милиона потребители във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия.

Сделката е предварителна и все още се обсъждат детайли. Но цената от 10,75 паунда (13,41 долара) за акция разочарова няколко от първите 50 най-големи акционери, които смятат, че компанията се продава твърде евтино и реалната й обща цена е 18,5 млрд. паунда (23 млрд. долара).