Европейският съюз трябва да синхронизира със САЩ евентуалното продължаване на санкциите срещу Русия, каза днес в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов. 

По думите му Европа би изгубила, ако новоибраният американски президент Доналд Тръмп отмени ограничителните мерки, а ЕС ги запази. Това би позволило американските стоки да изместят европейските от руския пазар, каза той.

"Ще стане много неприятно за Европа, ако, след като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите", каза Борисов. "Настоях да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции".

"Ние ще продължаваме нашата стока, селскостопанска продукция, консервна, каква ли не още, да не отива на този пазар, а ще дойдат други стоки", добави премиерът. "Когато след шест месеца вече те са се настанили на щандовете, където са били нашите стоки, вече този пазар няма да съществува за нас".

По-късно среща на върха на ЕС, в която Борисов участва, взе политическо решение да продължи с шест месеца икономическите санкции наложени заради руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратисткия бунт в Донбас. Обосновката е, че Минските мирни спорзумения за източна Украйна, в чието договаряне те участваха, не се изпълняват докрай.Пълното прилагане на тези споразумения е условието на ЕС да започне постепенно да отменя санкциите. 

Правният документ да тяхното продължаване държавите членки трябва да одобрят в началото на следващата година.

Борисов се опасява, че евентуална отмяна на част от американските санкции ще подложи на нови изпитания единството на ЕС, в който ред държави като Италия, Гърция, Словакия, Унгария настояват за край на ограничителните мерки.

Лидерите приеха и анекс към заключенията на днешния Европейски съвет, които позволяват на Холандия да ратифицира споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна. Текстът уточнява, това споразумение не дава на Украйна автоматично перспектива за членство в ЕС, гаранции за сигурността, допълнителна финансова помощ от ЕС и свободен достъп на украинците до европейския трудов пазар. Той подчертава значението на борбата с корупцията, спазването на демократичните принципи, човешките права, основните свободи и върховенството на закона в Украйна.