Доналд Тръмп ще предложи на Сената за посланик в Израел да бъде назначен конгресменът Дейвид Фридман, предаде АФП.

Така новоизбраният президент на САЩ рискува да предизвика нов скандал - този път с арабите.

Дейвид Фридман - адвокат по дела за фалити, няма никакъв опит в дипломацията. Той е ортодоксален евреин, с консервативни разбирания и е известен поддръжник на увеличаващите се заселвания на евреи в спорни територии на Западния бряг на река Йордан.

Тревога предизвикват и думите му, че "очаква да работи от посолство на САЩ в израелската вечна столица Ерусалим".

Всички чужди посолства в Израел, включително това на САЩ, са в Тел Авив. Западът смята този град за столица на страната. Източните части на Ерусалим са окупирани от Израел от 1967 г. насам.

Базираното в град Рамала ръководство на Палестинската автономия се надява един ден да създаде държава на Западния бряг със столица Източен Ерусалим.

Ако Фридман бъде одобрен и Тръмп подкрепи промяната, дипломатът вероятно ще работи от американско консулство в Ерусалим. Идеята е била обсъждана при президентството и на Бил Клинтън, и на Джордж Буш-младши, но никога не е реализирана.

Интересното е, че не всички произраелски организации в САЩ смятат Дейвид Фридман за сполучлив избор. Според едни той ще бъде най-добрият, а според други - най-лошият американски посланик в Израел.

Във външнополитически план Тръмп вече успя да си навлече гнева на Китай. Той първо разговаря по телефона с тайванската президентка Цай Ингвен, а след това допусна признаване на островната държава. САЩ скъсаха отношенията си с Тайван през 1979 г. и признават само "един Китай".