Това е чист оксиморон - златен планински велосипед. Парадоксът е, че съществува и се продава за $ 1 милион. Байкът се предлага на сайта на компанията The house of solid gold, която е известна с това, че прави златни рамки за очила ($ 75 000), слушалки ($ 14 995) и без майтап, връзки за обувки (пак $ 14 995). Всичко се изработва ръчно в Щатите, откъдето идва и част от високата цена.

В случая със златния велосипед нещата са малко подвеждащи. Той не е от чисто злато. Иначе няма как да го карате, защото щеше да тежи ужасно много, а и златото се деформира лесно - особено веригата, зъбните колела и други компоненти, които трябва да издържат на високо натоварване

В случая неговите производители са подбрали топ компоненти от производители на серийно и поръчково оборудване за велосипеди и са ги позлатили. Рамката е алуминиева Salsa, гумите са 29-инчови Surly, скоростите са Shimano гриповете са от кожа, от която се правят седла. Има и някои добавки - седалката е покрита с крокодилска кожа, емблемата е направена от 600 черни диаманти и 500 жълти сапфири с общо тегло от 10,5 карата.

В комплекта е включена и позлатена бутилка за вода, обвита в крокодилска кожа, но не и златна верига за привързване.