Руският президент Владимир Путин посети днес Центъра за източни бойни изкуства "Кодокан" в Токио, смятан за меката на джудото, предаде ТАСС.

Това стана на втория ден от официалното му посещение в Япония. Заедно с Путин бе и домакинът му - японският премиер Шиндзо Абе.

"Кодокан" е прочут спортен комплекс и школа, пазеща принципите на оригиналното джудо. Путин, който от млад е носител на черен колан в джудото, гледа заедно с Абе демонстрации на местни спортисти.

Този път обаче руският лидер не участва в демонстрациите, както е правил нерядко. Но пък ги коментира в разговор със свой добър познат - олимпийския шампион Ясухиро Ямашита.

Шиндзо Абе, който не тренира джудо, се пошегува, че е бил готов да излезе на татамито.

"Държах го за ръката", с усмивка потвърди Путин.

Двамата лидери отново говориха за териториалния спор между Москва и Токио за четирите най-южни Курилски острова.

Путин призова с назидателен тон да бъде прекратен "историческият пингпонг" по въпроса. Абе допълни, че двете страни ще предприемат постепенни стъпки към сключването на мирен договор помежду си. Липсата му е главната причина спорът да не бъде уреден.

Японското външно министерство съобщи, че ще бъде облекчен визовият режим с Русия. А Путин предложи да бъде въведено свободно крайгранично движение на хора между японския остров Хокайдо и руския Сахалин.

Путин и Абе се обръщали един към друг на "ти", твърдят присъствали на пресконференцията журналисти. Станал и малък гаф - службите по протокола случайно се объркали за кратко на кого от двамата лидери коя папка да връчат.

Путин така и не посетил горещите минерални извори в Нагато - родното място на Абе, където двамата ръководители разговаряха вчера. Но се пошегувал, че все пак се докоснал до един такъв извор - сакето. Японската оризова ракия се пие гореща.