Вероятната причина Сърбия да продължава да дава убежище на издирвания от България банкер Цветан Василев са пари.

Това заяви в интервю за БГ-радио сръбският политик Зоран Живкович - бивш премиер на страната (2003-2004) и лидер на либералната Нова партия.

Наскоро той зададе в Скупщината в Белград нъпроса защо страната пази такъв престъпник. Това бе и поводът журналистът Георги Коритаров да разговаря с него.

"Нямам никакъв официален отговор. Най-веротятно това е една много голяма тайна на върховете на сръбската власт, на президента Томислав Николич и премиера Александър Вучич. Те са своеобразни защитници на вашия гражданин, обвинен в невероятни злоупотреби и кражби за много милиони, издирван с червена бюлетина на Интерпол", казва Живкович.

На въпроса какъв интерес биха имали Николич и Вучич от укриването на Василев, политикът дава следния отговор:

"Мисля, че Сърбия няма никакъв интерес. Може би има лични интереси, нещо свързано с пари. Цветан Василев е намесен в една сериозна криминална приватизация в завода за стъкло в Парачин. Само за газ се дължат 30 милиона евро, много милиони са дълговете и за ток. Но независимо от това го толерират. Най-вероятно срещу някакво възнаграждение във вид на пари."

Живкович обаче не смята, че Сърбия би имала изгода банкерът беглец да й даде информация за корупция в българското правителство. Политикът припомня, че Вучич редовно изтъква близостта си с нашия премиер Бойко Борисов. Едва ли би събирал шпионска информация срещу свой приятел.

"Най-логично и най-нормално е Сърбия като демократична държава да постъпи според световното право и да го екстрадира Василев. Продължавам да настоявам сръбското обществено мнение да бъде информирано защо Сърбия е нещо като подслон за български гражданин, издирван за такива престъпления", допълва Живкович.