Последната партида номинирани в кабинета на новоизбрания президент Доналд Тръмп са готови да променят не само страната, но и планетата.

Човекът, посочен за шеф на американската дипломация, е доверен приятел на Русия - дългогодишния геополитически съперник на САЩ. Човекът, избран да оглави Министерството на енергетиката, отдавна се кани да го ликвидира. Номинираният да ръководи Министерството на труда е против вдигането на минималната заплата.

Избраните от Тръмп за шефове на Агенцията за опазване на околната среда, министерствата на вътрешните работи и енергетиката се съмняват в научната обосновка на климатичните промени.

Тръмп посочи тези хора - повечето от номинираните от него са богати бели хора - защото те са отлични "майстори на сделки". И докато те може да не са креатури на Вашингтон, те са все още част от елита на страната и са далеч от обещанието на Тръмп да "прочисти тресавището" от окопали се там брокери на властта.

"Това е сериозен проблем, - заяви Боб Дийнс, директор по стратегическите ангажименти в съвета за защита на националните ресурси. - Тръмп се кандидатира като популист, който ще разбие специалните интереси, но той предава голяма част от управлението в ръцете на петролната, въгледобивната и газовата индустрии. Това е кръгом на 180 градуса от това, което казваше по време на кампанията."

"Това е кабинет от магнати, - казва Елени Куналакис - шефка на компания от Сан Франциско, която бе посланик на САЩ в Унгария от 2010 до 2013 г.. - Той смята, че магнатите знаят кое е най-доброто. Все едно, че най-доброто за "Ексон" е най-доброто за Америка."

Ето един поглед върху последните номинации на Тръмп и влиянието, което те могат да имат.

Държавен департамент - Рекс Тилърсън, изпълнителен директор на "Ексон Мобил"

През 2012 г. Рекс Тилърсън (вляво) подписа в Москва договор мажду "Ексон Мобил" и "Роснефт" за разработка на трудно достъпни находища в Сибир. Това стана в присъствето на Владимир Путин.

Защо го избра Тръмп?

"Това, което най-много харесвам у Рекс Тилърсън, е, че той има голям опит в успешни споразумения с всички типове чжди правителства", каза Тръмп.

Сред тях е и Русия, която награди Тилърсън с Ордена на дружбата през 2013 г. - едно от най-високите отличия, които Москва връчва на чужденци.

Потенциал да извърши промени

Тилърсън не отрича яростно климатичните промени - той признава научната им обосновка. Но заявява, че хората могат да се приспособят към промените в околната среда.

"Това е технически проблем и той има технически решения", казва Тилърсън.

Но стигналата финал за наградата "Пулицър" през 2015 г. поредица на Inside Climate News разкри, че макар в "Ексон" да са знаели от десетилетия за риска от климатичните промени, компанията е финансирала изследване, според което хората нямат влияние върху глобалното затопляне. Изпълнителният директор на "Сиера Клъб" Майкъл Брун заяви, че риториката на Тилърсън а климата не съвпада с мнението на "Ексон Мобил".

"Тилърсън се вписва много добре в кабинета на Тръмп. Той е плутократ, който се опитва да излезе от популизма", смята Брун.

Ако комбинираме безпокойството на природозащитниците с твърденията, че ЦРУ смята, че руският президент Владимир Путин е наредил хакването на американските политически партии, за да даде преднина на Тръмп, ще се получи тежко изслушване на Тилърсън за утвърждаването му на поста.

Агенция за защита на околната среда - Скот Пруит, главен прокурор на щата Оклахома

Скот Пруит.

Защо го избра Тръмп?

Тръмп заяви, че ЕПА (това е английското съкращение на Агенцията - б.р.) "е похарчила доларите на данъкоплатците за неконтролирана програма, насочена срещу енергетиката, която ликвидира милиони работни места и същевременно подкопа навсякъде труда на нашите страхотни фермери и много други бизнеси и индустрии". Според новоизбрания президент Пруит "ще обърне тази тенденция и ще възстанови истинската мисия на ЕПА да опази нашия въздух и нашата вода чисти и безопасни".

Потенциал да извърши промени

Доста е голям. Критиците се опасяват, че Пруит може да ликвидира агенцията, натоварена с опазването на околната среда. Той не само неколкократно даде ЕПА на съд, за да се опита да отслаби регулациите, но и писа, че науката, подкрепяща тезата за климатичните промени, е "далече от истината". През 2013 и 2014 г. само четирима от 69 406 автори на анализирани статии за глобалното затопляне са смятали, че хората не са главната причина за климатичните промени, се казва в проучване на бившия президент на Колежа "Франклин и Маршал" Джеймс Лорънс Пауъл.

МВР - конгресменът Райън Зинки

Райън Зинки.

Защо го избра Тръмп?

Тръмп похвали Зинки - бивш морски "тюлен", израснал в дърварско градче в Монтана, не само за способностите му на военен командир, но и за това, че изповядва "философията на Теди Рузвелт за мениджмънт на държавните парцели, която е за многократното им ползване, включващо икономиката, развлеченията и запазването им".

Потенциал да извърши промени

Критиците смятат, че използването от страна на Тръмп на "многократно ползване" означава, че след като администрацията на Обама през двата си мандата наблегна на запазването, федералните парцели отново ще бъдат отворени за бизнес. Това ще бъде страхотна новина за симпатизантите на Тръмп във въгледобивните райони, които полудяха заради обещанието му отново да отвори мините. Но, както каза Дийнс, "не става дума за работа за нашия народ - става дума за печалби за най-големите замърсители на въздуха в страната".

Министерство на енергетиката - Рик Пери, бивш губернатор на Тексас

Рик Пери.

Защо го избра Тръмп?

Тръмп твърди, че му харесва, че Пери "е създал бизнес климат, който е открил милиони нови работни места и направил по-ниски цените на енергията в Тексас". Критиците твърдят, че работните места са били ниско платени, а много жители на Тексас нямат здравни осигуровки.

Потенциал да извърши промени

Огромен е най-вече заради това, че Пери отдавна казва, че иска да елиминира министерството, което бе помолен да оглави. Според критиците буквалният превод на английски език на "възползване от нашите огромни природни ресурси" означава отваряне на държавните парцели за разработване. Добрата вест за защитниците на чистата енергетика е, че в момента Тексас получава 10 на сто от енергията си от вятърни турбини, така че Пери е съгласен за някои възобновяеми източници.

Министерство на труда - Анди Пъздър, шеф на вериги за бързо хранене

Анди Пъздър. Снимка Уикипедия

Защо го избра Тръмп?

Подобно на други богати шефове в сферата на бизнеса, които назначи, на новоизбрания президент му харесва, че изпълнителният директор на компанията, притежаваща веригите да бързо хранене "Хардис" и "Карлс Джуниър", "създаде и стимулира кариерите на хиляди американци и е известен с борбата си в защита на работниците".

Потенциал да извърши промени

Потенциално голям - Пъздър е против вдигането на федералната минимална заплата на 10, 10 долара от 7, 25 на час. Веднъж той се изказа ласкаво за замяната на хората с машини, понеже те са "винаги лъскави, никога не вземат отпуск, никога не закъсняват за работа и никога не падат и не заспиват, нито са дискриминирани въз основа на възрастта, пола или расата".

Администрация на малки предприятия - Линда Макмеън, шефка на кеча

Линда Макмеън.

Защо я избра Тръмп?

Макмеън е съоснователка на Световната федерация по кеч (СФК). Създаде я заедно със съпруга си Винс и тя прерасна от малък бизнес с 13 души в империя с 800 служители. Макмеън дари 96 милиона долара за кампанията на Тръмп.

Потенциал да извърши промени

Макмеън отдавна се застъпва в бизнеса да има жени, но е трудно да се предвиди какво ще бъде влиянието й върху дребния бизнес. Тя е поредният милиардер, номиниран в кабинета ("Форбс" изчислява състоянието на съпруга й на 1,15 милиарда долара). Създаде бизнеса си, като постепенно превзе 30 регионални клуба по кеч, които съществуваха на национално ниво, преди СФК да стане главният играч в тази сфера. Подобно на още няколко членове на кабинета, тя никога не е заемала държавен пост макар да се е кандидатирала неуспешно два пъти в Кънектикът, като е похарчила 100 милиона долара.

Министерство на вътрешната сигурност - генералът от резерва Джон Кели

Джон Кели.

Защо го избра Тръмп?

Кели, под чието ръководство бяха извършвани военните операции на САЩ в Централна и Южна Америка, ще бъде ключова фигура при хокусирането на Тръмп върху, както той каза, "спирането на нелегалната имиграция и безопасяването на нашите граници". Ако бъде утвърден, Кели ще бъде третият генерал в кабинета на Тръмп. Кели и номинираният за шеф на Пентагона генерал от резерва Майк Матис са служили заедно като морски пехотинци.

Потенциал да извърши промени

Изглежда доста голям. Тъй като Кели се ползва с подкрепа и от двете партии като военен ръководител, той ще получи възможността да приложи плана на Тръмп а имиграцията. Кели отдавна предупреждава, че централноамерикански банди за трафик на хора могат да прехвърлят терористи през границата. Той е от малкото номинирани от Тръвп, който ще бъде подкрепен от демократ. Това е бившият конгресмен Леон Панета от Монтерей, който бе шеф на Пентагона при Обама и тогава при него Кели бе старши военен помощник.

-----

* Авторът е старши политически коентатор на в. "Сан Франциско кроникъл", където е публикувана статията.