Димитър Бербатов си направи селфита с Уейн Руни и Пол Погба от "Манчестър Юнайтед" и отново привлече внимание - не само в България, а и родината на футбола. А той се върна в "Манчестър Юнайтед", за да тренира с идеята да влезе във форма и да си намери отбор през януари.

Интернет сайтът на американския спортен тв канал ESPN изтъква 4 причини защо е добре, въпреки своите 35 години, Бербо да заиграе отново във Висшата лига на Англия. Автор на материала е базираният в Лондон журналист Джонатън Молиньо-Картър.

Бербатов с Пол Погба.

Клуб Z публикува статията със съкращения. Ето ги четирите причини на автора:

Класа

Техниката е нещо, което не достига в английския футбол. Денис Беркамп, Робин ван Перси, Джанфранко Дзола, Бербатов и сега Златан Ибрахимович са някои от най-добрите футболисти, украсявали Висшата лига с топка в краката. Кой не би искал отново да види как Бербатов залепва топката с част от стъпалото си при далечен пас? Или пък да вкарва гол с перфектно воле?

С напредването на годините се губи темпо, сила и мотивация, но техниката е нещо, което никога не изоставя топ играчите. Още един магически момент от бившия футболист на "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Фулъм" ще си струва цената.

Истински голмайстор

На 35 години от Бербатов може да се очаква само да вкарва голове. А не спринтове, не да прави дълбока преса, при която може да изгуби силите си още до 20-ата минута... Но пък отборът, който го вземе, ще има полза от привличането на футболист, фокусиран само да бележи. 

В съвременния футбол много лесно се дават оценки на играчи, за които изглежда, че не дават всичко от себе си. От такива оценки на феновете са страдали хора като Ибрахимович и Месут Йозил - когато лежерно са се връщали назад, за да помагат на съотборниците си.

По време на престоя си във Висшата лига с езика на тялото и своято индивидуалност Бербатов доказа, че се стреми само към едно нещо: головете. В наши дни от играчите се очаква да правят всичко, така че няма да е зле да гледаме някой, който в главата си има само една мисъл - как да вкара.

И с Уейн Руни.

Мечтата за Златан и Берба в атака

"Манчестър Юнайтед" не се нуждае от нов нападател, защото има четирима - Ибрахимович, Руни, Антони Марсиал и Маркъс Рашфорд. Но има нещо много вълнуващо в потенциалната идея да видим двама стари майстори заедно на терена по едно и също време.

Имаше такива шеги по техен адрес, когато играеха по едно и също време във френската Лига 1 - в "Монако" и "Пари Сен Жермен". Но Бербатов и Ибрахимович могат да направят един от най-класните (и мързеливи) дуети в атака, които някога сме виждали.

Бербатов само тренира с бившия си отбор и едва ли ще получи шанс отново да поиграе на "Олд Трафорд", но само се замислете колко много биха научили младоците от него и Златан. Не за тичане назад, а за това как се гардира топката с тяло срещу съперниците, как се тренира, за да изглежда така, сякаш топката е чест от стъпалото ти... И, разбира се, как се гледа лошо опонента.

Една личност да се завърне във Висшата лига

През декември 2012 г. Бербатов вкара гол за "Фулъм" срещу "Саутхемптън" и повдигна фланелката си, под която имаше тениска с надпис: "Бъдете спокойни и ми подавайте топката". Арогантност? Може би. Но това беше едно от нещата, които го направиха един от най-интересните играчи в лигата. Такива неща правеше легендарният Ерик Кантона през 90-те години.

Бербатов пуши, ходи на йога, рисува невероятно и до голяма степен прави каквото си поиска. Уникален е. Във футбола никога няма да липсват личности, но има само няколко, които могат да изразят себе си в модерната ера на играта по начина, по който умее Бербатов. Той може и да не е за всеки вкус, но би могъл да върне малко звездна класа в Англия. Където и да заиграе.