Президентът Росен Плевнелиев обяви пред "Дарик", че самият той е участвал в референдума на Слави Трифонов, но е гласувал против 100% мажоритарна избирателна система с пълно мнозинство в два тура. По думите на държавния глава е по-добре да се въведе смесена избирателна система, давайки пример начина, по който се провеждат избори в Германия. Според президента системата там взима най-доброто от пропорционалните и от мажоритарните избори.

Темата стана актуална, след като от Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ако има смисъл животът на 43-ия парламент да се удължава чрез съставяне на кабинет с мандата на Реформаторския блок, то той е в промяна на изборните правила. Тоест - въвеждане на резултатите от референдума в законодателството и следващите избори да бъдат проведени 100% мажоритарно, както поискали 2,5 млн. избиратели. 

Росен Плевнелиев заяви, че преди Коледа ще е ясно как ще се развие политическата ситуация в страната. Държавният глава припомни, че той самият е бил първият, който е заявил, че е по-добре действащия парламент да не бъде разпускан и да се търси вариант за съставяне на правителство.

 "Коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули", заяви той и добави: "Връчих мандата на РБ съзнателно и с ясна цел".

Ако все пак във вторник Реформаторския блок не предложи кандидат за премиер на президента, Плевнелиев вижда три различни варианта според конституцията и ги изброи:

"Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Румен Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-ри нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор.

Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-ри и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство. Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари. И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам - през идната седмица ще се вземат всички важни решения".

Според източници на Клуб Z в ГЕРБ обаче няма никакъв вариант Бойко Борисов да се съгласи правителството му в оставка да се превърне в служебно, тоест - правителство на президента Плевнелиев. Идеята обаче до 22 януари да няма служебно правителство в управляващата партия никак не е чужда, напротив. Само преди 2 седмици Плевнелиев обаче каза пред "Панорама" по БНТ, че вече е готов с екип.