Социалистите, които са се отделили от БСП, да се върнат в редиците й - такова обръщение прие Националният съвет на БСП на заседание днес. За обединение призова лично лидерката на партията Корнелия Нинова. Делегати на пленума обаче уточниха, че обект на призива не били другарите, напуснали БСП и създали АБВ на Георги Първанов или "Движение 21" на Татяна Дончева. 

Ето обръщението към социалистите, което беше прието, едно към едно:

Ние, членовете на Национален съвет на БСП, водени от разбирането, че:

България се нуждае от план за бъдещето;

политиците на отговарят на очакванията на хората;

всички, заедно, трябва да извоюваме промяната в отношенията между институции и граждани;

само единни и с общи цели левицата е единствената алтернатива на безхаберието и безпринципността

се обръщаме към всички социалисти, които през годините по една или друга причина напуснаха редиците на партията. 

Днес, повече от всякога, пред социалистите стои важната задача да поемем отговорността за извеждането на страната по друг, различен път. Ето защо, само общите ни усилия и енергия могат да преодолеят препятствията, които стоят пред България. В името на общите ни цели, който желае нека да си възстанови членството си в БСП. Обръщаме се и към нашите основни партийни структури да отворим организациите към всички онези, с които дълги години заедно работихме и водихме битки рамо до рамо. Имаме мисия – да променим България и живота в нея. 

Да го постигнем заедно!

По думите на Нинова пред съпартийците й БСП трябва да се промени за целта. Тя предлага ограничаване на членството по право в ръководните органи на партията и делегираните членове, които години наред са на позиции. Друго предложение е както има мандатност за общински и областни председатели в БСП, да се въведе същото и за лидера, и за "представителите във властта" - тоест за депутатите. Нинова направи уточнение в речта си, че това се предлага "с уважение, с поклон пред колегите, които имат опит, който са уважавани в обществото, които искаме да бъдат сред нас със своя опит и своята помощ".

БСП започна и подготовка за издигане на депутати за бъдещи парламентарни избори, съобщиха от партията след заседанието на пленума. Социалистите си определиха примерни квоти за представителност на избраниците си - 15% политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота; 20% - политици и експерти с опит в областта на социалната политика; 15% - хора с опит в областта на макроикономиката и финансите; 15% - с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика; 20% - с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията, медиите; 15% - политиците и експерти в областта на външната и европейската политика, отбрана, национална и вътрешна сигурност.

Квоти има и по полове и възраст - по поне 40% мъже или жени - тоест никоя от групите не трябва да пада под тази граница. Поне 30% от левите депутати пък трябвало да са на възраст под 40 г., гласят още правилата. 

Разширеното партийно ръководство препоръчва още кандидатите за народни представители да не бъдат издигани от повече от един избирателен район (това има смисъл, ако избирателната система остане пропорционална - б.р.). Въвежда се и органичение за номиниране на избрани от БСП кметове за централната власт, става ясно още от решението. 

„Да не номинират кандидати, които имат три пълни мандата като народни представители или 12 години. Дължината на проекто-листите за народните представители да е равен на два пъти броя на мандатите за съответния МИР“, пише още в документа.