Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев поиска името на град Димитровград да се смени на Свети Димитър. Идеята обяви самият той в официалния си профил във фейсбук. Поиска и мнение от последователите си в социалната мрежа.

Ковачев настоява или Росен Плевнелиев в края на мандата си, или Румен Радев, когато встъпи в длъжност като държавен глава на 22 януари, да издаде указ за смята на името на населеното място. Евродепутатът припомня:

Знам, че г-н Радев е от този град, знам, че за много от хората това не е важен въпрос, но смятам, че докато не се разделим с комунизма около нас и той не влезе в учебниците по история, не ни очаква нищо добро. Без памет за миналото сме обречени!

Димитровград е първият социалистически град в България. Началото му е поставено на 10 май 1947 г., когато пристигат 40 младежи, за да изградят „града на мечтите“. На 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров градът е официално основан. И кръстен на патрона си, чието име носи и до днес.

В началото на годината Ковачев, който от години работи за признаването и правата на българските общности в Сърбия, Македония, Украйна и т.н., призова и за връщане на историческото име Цариброд на сръбския град Димитровград. Призивът беше свързан с това, че местните власти не зачитат волята на живеещите там, които искат промяната.