"Задължителният вот ще навреди на ДПС" - е една много красива мечта на нашите опоненти.

Така определи на влизане в Народното събрание Лютви Местан евентуален референдум за промени в изборното законодателство. Според лидера на ДПС задължителният вот нямало да излекува нито един порок на политическата система, но със сигурност ще задълбочи тези пороци. 

"Искам само да ви обявя, че ако все пак се въведе задължително гласуване - което най-вероятно ще се случи, защото пред очите си виждам едно много мило съгласие сред всички останали политически сили... Аз им желая успех... Най-вероятно ще се сдобият със задължителен вот, но ви уверявам, че са доста грешни сметките."

Местан като либерал бил против идеята за превръщането на едно право в задължение. Той атакува идеята, че задължителното гласуване ще доведе до по-висока легитимност на представителните власти и каза, че проблемът с ниската легитимност е на самите политици.

"На първо място трябва да търсим причината в нас самите. Да реформираме себе си и партиите си. Да спечелим доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност", патетично заяви Местан.

След което почти избухна и нарече другото цинизъм. Местан на няколко пъти повтори, че предложението на Сергей Станишев за задължително гласуване е "нечистоплътност, това е абсолютно цинично... "

"Не мога да приема като либерал този мотив, защото е нечестно спрямо българските граждани", натърти гневен лидерът на ДПС.

Заседанието на Народното събрание обаче пропадна поради липса на кворум.

По-нататъшното развитие на нещата вижте тук