Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще укрепи позициите на Русия на световната сцена, Европа ще бъде загърбена и ще е най-губещата.

Това заявява американският политолог и университетски преподавател в Ню Йорк Йън Бремър в интервю за швейцарския в. “Тагес-Анцайгер”.

Според него сред подбрания от Тръмп правителствен екип ще има разнобой по външната политика и тази по сигурността:

“Министърът на отбраната Джеймс Матис гледа на Русия далеч по-критично, отколкото външния министър Тилърсън. Като негов заместник се сочи Джон Болтън – радикален идеолог. Обратното – Тилърсън мисли като бизнесмен, какъвто е. Самият Тръмп наскоро остро нападна Китай и симпатизира на Русия. Каква ще е при това положение външната политика на САЩ, не знам.”

Със сигурност обаче обединяващото мото щяло да е “America first” (Америка преди всичко). При Тръмп САЩ щели да се отвърнат от отговорността си за световния ред и то далеч по-категорично, отколкото при Барак Обама. Вашингтон щял да подкрепя международни организации и споразумения, само ако САЩ определят съдържанието им и ако са им от полза. Това ще доведе до скъсване с всичко, зад което е заставало  ръководството на страната след края на Втората световна война и основаването на ООН, смята политологът.

Попитан дали различните сили в правителството ще се неутрализират сами, отговорът е:

"Зависи доколко Тръмп ще иска да решава сам и какво ще предостави другиму. На мен ми се струва сигурно, че той иска сближаване с Русия, както говореше постоянно и напористо по време на предизборната битка."

Дали точно поради тази причина за външен министър е определен Рекс Тилърсън?

"Всъщност Тръмп искаше за външен министър бившия кмет на Ню Йорк Джулиани – човек без всякакъв външнополитически опит. Изборът на Тилърсън не ме изненадва. Познавам го добре. Той е великолепен бизнесмен със силен характер и здраво ръкостискане, който познава света отлично. Това впечатли Тръмп", казва Бремър.

Според него най-голямата разлика между Тилърсън и предшествениците му на поста ще е, че той ще води външна политика, ориентирана по-скоро към сделки, отколкото към ценности:

"Отминаха времената, когато САЩ се смятаха за люлка на морала и значително допринасяха в света да господства законът и демокрацията. Външната политика на Тръмп ще прилича повече на китайската – по-скоро тактическа, отколкото стратегическа, насочена изключително към собствена изгода, сътрудничество само при дивиденти за двете страни."

На въпрос кой ще е печеливш и кой губещ, политологът отговаря:

"Най-много ще загубят европейците. Досега трансатлантическата общност силно се ориентираше към общи ценности. САЩ гарантираха съвместната архитектура на сигурност и икономическия ред. Това при Тръмп е под въпрос. С приятелското си поведение към Путин новият президент ще постави в трудно положение особено германската канцлерка Ангела Меркел. След агресията в Украйна тя възпря руския президент и прокара налагането на съвместни санкции. Изхождам от това, че Тръмп скоро ще вдигне американските санкции."

Какви биха били последствията за Европа?

«Разнобоят по този въпрос (санкциите – б. р.) ще се прояви в нова сила. Източноевропейските държави, като прибалтийските и Полша, се страхуват от американска подкрепа за Путин. Други искат да подновят безнес отношенията с Русия. Неприятното за Европа е също, че както Тръмп, така и Путин открито подкрепят антиевропейските и дяснопопулистки сили. »

Запитан дали външната политика на Тръмп би довела до повече реализъм при конфликти, при които ценностите отстъпват пред надмощието, Бремър отговаря:

“Да, примерно в Сирия. Там Обама от години обещаваше или настояваше за неща, които не беше готов да прокара. Така фактически той предостави инициативата на Русия. Според мен неговата политика спрямо Русия беше провал.  Без да е нужно, той първо унизи Русия, окачествявайки я като “регионална сила”. Когато Путин засили военното си влияние, Обама трябваше да се занимава с него повече, отколкото му се искаше. В това отношение е крайно време да се стигне до сваляне на напрежението в отношенията с Русия.”

На заключинтелния въпрос дали външната политика на Тръмп ще доведе до повече шансове или повече рискове, политологът отговаря:

“За разлика от вътрешната политика, при която може би Тръмп ще пораздвижи нещо, във външната политика съзирам преди всичко рискове. И преди избора му светът беше се превърнал в изключително непрозрачно и опасно място. Според мен е възможно президентството на Тръмп да доведе до края на “Pax americana” и на Запада като такъв, какъвто го познаваме - краят на създадения от САЩ след Втората световна война мирен ред. Светът ще дегенерира към ред, който, изхождайки от различните сега съществуващи междудържавни формати, аз наричам Г-нула. Един ред без ясно лидерство, при който различните системи и морални стандарти ще се конкурират. Исторически погледнато, това винаги са били опасни времена. Очаквам дълбока геополитическа рецесия.”