"Реал" (Мадрид) е №1 и в света. "Белите" спечелиха световното клубно първенство - 4:2 на финала срещу "Кашима Антлърс" след 120-минутна битка на стадиона в Йокохама, Япония.

Спечелилият преди броени дни "Златната топка" Кристиано Роналдо вкара хеттрик. Той и съотборниците му се измъчиха срещу далеч по-непретенциозен съперник. Но в крайна сметка класата им натежа и отнесоха поредна купа за и без това богатия на трофеи музей на ст. "Сантяго Бернабеу".

"Реал" започна отлично и поведе чрез Карим Бензема още в 9-ата минута. "Лос Меренгес" и без това влязоха във финала леко отпуснато, а попадението още повече помогна да подценят своя съперник.

Той пък реши да не се дава. Независимо че "Реал" контролираше действията на терена, "Кашима" изравни чрез Гаку Шибасаки в 44-ата минута. Втората част започна както свърши първата - с гол за "Кашима". Шибасаки направи самостоятелна акция и от 20-ина метра матира Кейлор Навас за втори път. Стражът на "Реал" носи вина за гола.

Поставен шах, мадридският гранд тръгна мощно в атака. Още в 58-ата минута стана 2:2 - точен от дузпа бе Роналдо, а 11-метровият удар бе отсъден за нарушение срещу Лукас Васкес. Нататък "Реал" продължи да търси гола, но нямаше успех.

А в края на редовното време едва не плати скъпо, когато "Кашима" реши да напомни за себе си. Тук Навас изкупи греха си при второто попадение, като спаси два удара на домакините. В единия случай той елиминира опасност при изскочилия срещу срещу него Му. Това стана в 90-ата минута, а в добавеното време съдията спести втори жълт и червен картон на Серхио Рамос.

"Реал" остана с 11 души на терена и довърши японците още в първото продължение. В 98-ата минута Бензема изведе великолепно Роналдо на чиста позиция и вторият обрат в срещата бе факт - 3:2 за мадридчани. 

Драмата можеше да още по-голяма, ако в 101-ата Ямамото бе успял да изравни с глава - топката срещна гредата. Роналдо показа на азиатците как се бележи в 105-ата, когато се възползва от нещо като опит за удар на Тони Кроос и оформи хеттрика си - 4:2.

Кристиано получи две отличия по време на коронацията - за футболист №1 на турнира и за голмайстор.

А "Реал" вече има 5 световни клубни титли - най-много от всички. В сметката влизат и победните финали за Междуконтиненталната купа. А откакто е световно клубно първенство, това е втори краен успех за "белите". Преди две години те ликуваха в Мароко.