Лидерката на БСП Корнелия Нинова се обяви за въвеждане на мажоритарен избор в смесена система. Пред бТВ тя каза, че вероятно социалистите ще предложат 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 120 пропорционално. Това ще бъде отговорът на БСП на референдума за изборното законодателство.

"Още в началото на този парламент казахме,че оставаме в опозиция до края. С 38 депутати не можем да съставим мнозинство, ще трябват компромиси, на които не сме готови", каза още Нинова.

Според нея ако Реформаторския блок с подкрепата на ГЕРБ и Патриотичния фронт направят правителство това няма да е промяна, а подмяна.

"Такъв кабинет не е по волята на народа, а по волята на Брюксел. Този кабинет му е удобен, гласува санкците срещу Русия, не се противи", каза Нинова.

Според нея тясно партийният интерес на БСП е изборите да са по-далеч.

"Ние като единствена опозиция ще вдигаме рейтинг, но това не е добро за България", каза Нинова.

Лидерката на БСП говори и за предложенията за промени в устава на БСП, според които никой от партията да не може да бъде депутат за повече от три мандата. Тя коментира и контрапредложението на Янаки Стоилов, свързано и с друго ограничение - да не се издигат хора, които контролират по един или друг начин имущество или финанси за 3 млн. лв. Според Нинова това е висока граница и трябва да е по-ниска.

Нинова каза, че предлага председателят на партията да се избира от цялата партия. Според нея той също трябва да има 2 мандата, като такова правило важи за общинските и областните председатели. Според нея подобно ограничение трябва да има и за депутатите,

За пореден път Нинова заяви, че не е била част от правителството на Иван Костов. И отрече, че БСП реди служебния кабинет на президента ген. Румен Радев, нито пък се меси в неговите политики.

Червената лидерка каза, че е била подготвена с оставка за президентския вот. И поясни, че знае как се носи отговорност.