В известната със своите чести скандали община Гърмен си намериха повод за ново спречкване. 

Петима души бяха арестувани заради… поставяне на коледно дърво на площада в село Гърмен преди дни. До скандала между хората и кметицата Минка Капитанова се стигна, след като жителите поискаха да има висока елха в центъра на селото, както се е случвало през годините.

Преди две седмици от общината засадили малко дръвче, което според част от жителите на селото,  било бедно украсено. Купили от горското стопанство по-голямо, което предизвикало разногласия.

„Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова”, оплака се Иван Кременлиев от сдружение „За бъдещето на община Гърмен”.

Според кметицата на Гърмен Минка Капитанова издигналите елхата имали разрешение за село Марчево и поставили местната власт пред свършен факт. Живата елха, смята тя, трябвало да „възпитава у децата чувството за съхранение на природата”.

"Направиха ме на най-лошия човек. Тук говорим за самоуправство. Никога не съм деляла хората на християни и мюсюлмани. На някои не им е удобно, че нещата в Гърмен се случват", оплака се Капитанова пред бТВ, без да уточни какви са точно постиженията, с които може да се похвали общината.

"Вие сама се направихте. Викате полиция, подкрепление. 20 полицаи ме задържаха. Защо? Това е смешно. Правите се, че няма хора в Гърмен. Цяла година не искате да общувате", репликираха граждани.

"Елхи ще има тука и всичко ще има - християнско.Отидете да си я сложите пред черквата- това казахте. Или - тая елха си я сложете у вас. Аз елха си имам вкъщи", възмути се друг жител на Гърмен.