Ще има ли някаква развръзка на политическата криза около правителството днес? Очаква се да стане известно дали ще бъде сформирано нов кабинет с мандата на Реформаторския блок. Другият вариант е последният управленски мандат да бъде върнат неизпълнен на президента и Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство след разпускането на Народното събрание. Миналата седмица част от РБ прие мандата от президента като настоява кабинета да бъде съставен с премиер Бойко Борисов, като си дадоха срок до понеделник.



За днес е насрочена официалната среща на Реформаторите с ГЕРБ, на която ще бъдат обсъдени възможностите за подкрепа на евентуален кабинет, който не би могъл да си осигури нужната подкрепа в парламента без гласовете на най-голямата партия. От ГЕРБ дават разнопосочни сигнали. Вчера лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов прогнозира, че те ще са "много тежки". Неформални разговори текат от няколко дни. Очаква се да се изясни и дали формираната след президентските избори коалиция "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО, "Атака") ще участва или подкрепя в парламента ново управление, както правеше досега Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО).



Самият Борисов обяви в края на миналата седмица, че няма да приеме да бъде премиер с мандат на РБ, по-рано Цветанов каза, че шансовете за съставянето на такъв кабинет са 20%.
В Реформаторския блок - коалиционен партньор на ГЕРБ досега, отношението към бъдещия кабинет също не е единно.