Сигурно е едно - премиерът няма да е Бойко Борисов, ГЕРБ няма да им водеща роля, а финансовият министър няма да се казва Владислав Горанов. Така министърът на финансите в оставка Горанов коментира пред бТВ вероятността да бъде съставян кабинет с мандата на Реформаторския блок. Днес представители на РБ и ГЕРБ трябва да се срещнат, за да обсъдят тази.възможност.

"Има различни тези в отделните партии, които досега подкрепяха правителството. Едната е, че сегашният парламент трябва да довърши някои неща и е хубаво да има редовно правителство. От гледна точка на политическа целесъобразност вероятно е добре да има действащ кабинет. Няма единно мнение. Но от акта на оставка на премиера Борисов смятам, че ГЕРБ не трябва да бъде в изпълнителната власт", каза Горанов.



Последните консултации  с партньорите показаха, че премиерът няма да даде насока да има или не министри на ГЕРБ в правителството, това ще е преценка на отделните колеги дали ще останат или не, уточни финансовият министър в оставка. 

Повтори, че и той, и вицепремиерът Томислав Дончев са отказали да участват в нов кабинет с мандата на Реформаторския блок, но е въпрос на преценка за останалите министри от ГЕРБ.

"Вицепремиерът Дончев и аз тръгваме с премиера Борисов", допълни той.

"Няма как да им подарим 84 гласа и да им кажем: Имате ги безрезервно", продължи финансовият министър. Имам идеи за хора, които да застанат на моето място, но те са свързани по-скоро с моите заместници, не с политически лица, каза още той.

В ГЕРБ мненията били разделени наполовина, 50 на 50 - за участие в нов кабинет и не.

Запитан дали лидерът на СДС и икономически министър в оставка Божидар Лукарски ще е следващият премиер, каквито слухове има, Горанов изрази мнение, че "не е добре лидер на някоя от формациите в Реформаторския блок да поеме подобно правителството".

"Пипането на мандата не е като управлението, но най-доброто предстои", пошегува се Горанов. "Божидар е един умен мъж, добър юрист, не мога да преценя как ще му се получи координацията между отделни политики", даде оценката си дипломатично финансовият министър в оставка.