Две цистерни в с. Хитрино са тампонирани и днес ще бъдат изнесени, само още две трябва да бъдат обезопасени, съобщи днес министърката на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

"Днес предстои един много важен ден в целия процес на дейностите по обезопасяването. Има четири цистерни долу, две от тях в момента се подготвят да бъдат изведени. Цяла нощ е работено по тях, те са източени, остават две цистерни – тази, която е най-рисковата до този момент, от която имаше изтичане на газ, беше тампонирана, бяха предприети действия, за да може да бъде спрян този теч. Той е спрян в момента, но двете цистерни трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изведени от мястото“, обясни министърката. 

Именно тази "най-важна" задача ще определи кога най-скоро жителите на селото ще имат пълен и свободен достъп до домовете си. Според Бъчварова това "може би" ще стане във вторник.

Преди дни жителите на Хитрино излязоха на протест, като искаха работата да се ускори, оплакаха се, че не получават никаква информация.

"Днес на място ще приключи работата и на прокуратурата. Те ще продължат да работят на мястото, където се съхраняват цистерните. До сега сроковете ги определяхме в седмици, след това в дни, сега говорим за часове. Мисля, че това ускорение на работата трябва да успокои хората", заяви Бъчварова.

Заедно с министърката коментира и гл. комисар на пожарната Николай Николов, който помоли да няма натиск върху хората му.

"Днес в 11 ч след срещата с населението на Хитрино предполагам, че ще имам повече информация кога ще обявим възможността за влизане в селото“, обясни той. "Ние бързаме бавно, всичко трябва да бъде внимателно направено, без никакви прибързани действия. Хората вече са изморени и най-малката грешка може да коства много. Не бива да допускаме това.“

По думите ѝ всички действия, свързани с изправянето на тази рискова цистерна крият големи опасности, като ще бъде подаден сигнал на всички работещи на терен и на жителите за специален режим за осигуряване на сигурност, за да не се допусне накрая някакъв инцидент. „Денят, в който жителите ще имат пълен достъп до мястото, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази най-важна задача“, поясни тя. Бъчварова обясни, че може би във вторник ще приключи работата с най-рисковата цистерна.