Доналд Тръмп няма идея как да управлява суперсила. Това е изводът на китайския ежедневник Gloval Times, таблоид, който често се ползва като говорител на управляващите, съобщи британският в. "Гардиън".

"Тръмп се държи не като президент, който ще овладее Белия дом след месец", пише контролираният от Комунистическата партия вестник в редакционен коментар. "Той няма никакъв усет за това как се управлява суперсила".

Реакцията им не е без причина - избраният за президент на САЩ продължава да атакува отношенията между Китай и САЩ.

Например със следния туит тази нощ:

"Китай краде изследователски дрон на Американската флота в международни води - грабва го от водата и го носи в Китай в един непрезидентски (игра на думи с безпрецедентен, бел. ред.) акт."

Специалисти по международни отношения и особено тези между Китай и САЩ отбелязват, че реакцията във Вашингтон от играта на думи е "пълно отчаяние". Подобни шеги не са допустими в разговори на това ниво.

И после във втори:

"Трябва да кажем на Китай, че не искаме дрона, който са откраднали - нека го задържат!"

Трудно ще е на Поднебесната империя да прости на Тръмп, защото това е втора обида от него. Преди седмица той разговаря с президента на Тайван Цай Инг-вен и заплаши да смени политиката на САЩ към "другият Китай" - третиран от континенталния като бунтовническа територия. Всеки, който има дипломатически отношения с Китай, на практика не признава Тайван.

В редакционния коментар се отбелязва още, че китайците не са сигурни дали става въпрос за психологически игри или обикновена некадърност, но едно е сигурно - не им харесва.