"Който и да е премиер – това няма значение, ако няма ясни приоритети и ясно мнозинство, това е важното за Реформаторския блок". 

Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов на излизане от заседанието на Реформаторския блок и непосредствено преди срещата с ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов в Народното събрание. Тя започна малко след 11 ч, но премиерът в оставка го няма. 

По думите на Москов е важно да бъде оползотворена всяка възможност да се направи правителство, в което хората да виждат приоритетите си, а преди препотвърждаване на тези управленски приоритети и програмата на настоящия кабинет, формиран преди 2 години, разговор за персонален състав на Министерски съвет нямат място и не са били водени.

За първи път в достатъчна степен на тишина и разум в последните три дни се водиха активни преговори по програмата на евентуално управление. Ако се постигне съгласие и мнозинство около нея - тогава на ход е Реформаторският блок, който да излъчи кандидат за премиер и да проведе разговорите за персонален състав", уточни Москов, избягвайки всички въпроси, свързани с имена.

На въпрос дали условието за приемане на мажоритарна избирателна система, което ГЕРБ поставят, е приемливо за десните, здравният министър в оставка отвърна:

"Имаме достатъчно разум и ние, и ГЕРБ, и Патриотите, за да не си поставяме условия, а да търсим обединение около общи приоритети и програма."

Той добави, че Реформаторският блок не може да си поставя срокове извън тези, които са записани в конституцията и законите на страната, щом беше попитан дали и с каква папка представители на коалицията биха отишли при президента Росен Плевнелиев утре. Срокът за решение беше поставен още миналия вторник, след като Румен Христов от СДС пое мандата за съставяне на кабинет от държавния глава, а след това и потвърден в поредица изказвания, дошли и от РБ, и от ГЕРБ.

По думите на Москов преговорите могат да продължат и още седмица.

На срещата в парламента са лидерите от РБ Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Борислав Великов, Орхан Исмаилов, както и съпредседателят на ПГ Найден Зеленогорски и Москов. От страна на ГЕРБ там са Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Владислав Горанов и някои депутати от партията.

Малко след 12 ч стана ясно и защо лидерът на ГЕРБ не е на преговорите. Той е имал среща с кмета на Карнобат Георги Димитров в Министерския съвет. От правителствената пресслужба съобщиха, че още днес ще бъдат осигурени 587 270 лв. за покриване на част от разходите за ремонта на ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат. С парите ще бъдат възстановени разходи на местната власт за ремонта на покрива на учебното заведение, унищожена от пожар преди месеци.

Не е изключено обаче Борисов да се появи на срещата всеки момент.