“Има няколко колеги, които не желаят и не работят. Оттам се създава впечатление, че целият съд не работи.” Но пък именно тези съдии от СРС, които от мързел или липса на умения, бавят делата, са излезли на протест по-миналия петък.

Това стана ясно от госутването на две съдийки от СРС при Слави Трифонов миналата седмица - най-новия приятел на Цацаров. И рязко потопил се в съдебната тематика тв водещ...

Останалата част от протестиращите били служители, които излезли “къде по желание, къде по задължение”, обясниха Росица Велкова и София Икономова наличието на над 200 човека пред сградата на ВСС. Освен критиките към председателя на съда в оставка Методи Лалов, магистратките се оцениха, че прекрасно се справят с работата, за разлика от други свои колеги в съда, които поради нежелание или неможене, забавяли дела. Изобщо "съдебната система не била това, което се представя в медиите".

Двете изказаха и убеждението, че проблемите на съда са други, но не поясниха какви точно са те.

Момент от протеста на съдии, след който зачестиха съвпаденията по оста Слави Трифонов-Цацаров-ВСС-кафяви медии и пр.

Два дни по-късно темата за съдебната система отново занимаваше зрителите на “Шоуто на Слави”. В ефир бе показано писмо до ръководството на СРС и Етичната комисия в съда от съдия Десислава Джарова, която изразява несъгласие си с тв участието на колежките си.

В писмото, показано в предаването, тя казва, че без да става ясно кого представляват, съдиите Икономова и Велкова са хвърлили в публичното пространство “редица неверни твърдения”. Съдия Джарова уточнява, че едно от неверните твърдения е, че “работата в СРС не върви, защото имало “няколко мързеливи колеги”, че “част от съдиите работели, а други – протестирали, че са много натоварени” (подчертавайки своите собствени заслуги, а именно, че са от работливите)”.

Джарова посочва и че според нея тази медийна изява “с неверни и наобосновани твърдения накърнява репутацията на всички колеги от СРС, някои от които работят повече от 10-15 години при свръхнатоварване и като цяло принизява съдийската професия, осъществявана от всички съдии”, още повече, че колегите й не са имали доблестта да поставят въпросите, които ги вълнуват пред Общото събрание на съда. Съдия Джарова счита и че интервюто им нарушава Етичния кодекс на магистратите и цитира няколко точки, според които магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, а колегиалните отношения между магистрати и работещи в съдебната система, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт.

Пак според Кодекса за етично поведение на българските нагистрати почтеният магистрат не доносничи и не интригантства спрямо свои колеги, а изразява свободно позиция; той излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, като същевременно избягва поведение и действия, които могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание.

Ето защо съдия Джарова дава предложение Общото събрание на съда да изслуша Икономова и Велкова, а Комисията по професионална етика да се произнесе налице ли е нарушаване на етичния кодекс. Съществена подробност е, че писмото на съдийката не е изпратено до “Шоуто на Слави”, а е предназначено за вътрешно обсъждане в съда.

“Все едно се върнах в комунизма. Доноси!!! Уважаваеми съдии, ако си позволите да говорите критично, ще ви извикат на Общо събрание или ще ви дадат на Комисията по етика. Същата демокрация и свобода имаше едно време, когато някой си позволяваше да изрази свободно мнението си. По това време го викаха при отговорните органи, порицаваха го, а понякога го и арестуваха”, коментира водещият.

Не стана ясно защо неговите гостенки в ефир са "свободните", говорейки за мързеливи колеги и за своите лични качества, а Джарова не... Затова пък и двете са пратили контрасигнал срещу колежката си до Етичната комисия на СГС, председателя Лалов и ВСС.

Кой от кой отбор е?

Правният сайт "Съдебни репортажи" напомня, че 4 дни след срещата на единомислещите Слави Трифонов и Сотир Цацаров главният прокурор прогласи референдума за “задължителен”. В писмо до шоумена Цацаров изрази “личното си мнение” и “предупреди” парламента, че “игнорирането на пряко изразената народна воля не би довело до нищо добро за държавата ни”.

"Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени”, написа Цацаров в специално писмо, прочетено в шоуто.

Последвалото ангажиране на Трифонов с проблемите на съдебната власт чрез телевизионна подкрепа на позицията на ВСС срещу протестиращите съдии и служители от СРС създава впечатление, че съмишлениците по въпросите на референдума са поговорили и по други актуални теми, пише сайтът.

Мнозинството във ВСС побърза да анатемоса протеста на съдиите с тези, досущ сходни с изразените от Икономова и Велкова. Хиперактивни в тв студията (буквално един след друг) станаха двама от най-близките до Цацаров “силни” – Ясен Тодоров и представляващият Димитър Узунов, напречен в записите "Яневагейт" "човекът на Бойко".

Те обявиха, че съдиите и служителите са изкарани на улицата с политически цели и насила от председателя на СРС Методи Лалов.

И още съвпадения...

"Съдебни репортажи" разказва и малко повече за самите гостенки на придобилия стихийно жив интерес към съдебната система шоумен.

Съдия София Икономова започва кариерата си в Районния съд в Благоевград – район, от който идва и Димитър Узунов и с чиято активна подкрепа бяха избрани новите председатели на Районния и Окръжния съд в града (въпреки съмненията за сериозни нередности).

Съдия Икономова е работила едва една година в Благоевград (в по-голяма част от времето е била в отпуск и майчинство), преди да бъде командирована в Районния съд в Перник. Името й е в центъра на скандал през 2012 г., когато е наказана с обръщане на внимание от тогавашния председател на съда Екатерина Николова, защото не е уведомила навреме ръководството, че ще отсъства и няма да може да гледа насрочени дела, в резултат на което неколкократно през година е създала напрежение и затруднения в организацията на работа в съда.

Пред септември 2012 г. регионалният сайт “ПетричНюз” публикува информация, според която съдия Икономова е депозирала болничен лист от столична болница, но след проверка се установило, че тя не е лежала там. Според медията системните отсъствия на съдийката, за някои от които не било уведомено нито ръководството на съда, нито страните по делата, изцяло обърквали графика на съдиите. Проверката на Етичната комисия на РС-Благоевград установила и друго нарушение на етичния кодекс от страна на съдийката заради депозиран от нея сигнал до “Главна инспекция по труда”, в който тя заявява, че са нарушени трудовите й права и правото за ползване на платен годишен отпуск. Правата й били нарушени заради липсата на план-график за отпуск през 2012 г. Комисията обаче приема, че въпреки отправената й покана от ръководството на съда, докато е била командирована в РС-Перник, Икономова не е проявила активност и не е посочила график, по който желае да ползва платения си отпуск.

Колегата й Росица Велкова е била съдия в Районен съд Горна Оряховица от началото на 2009 г., до началото на 2011 г., когато е командирована в СРС, а няколко месеца по-късно и преместена там. В периода 2014 –2016 г. участва в конкурси за гражданска и търговска колегия в Окръжен съд, но не се класира. Няколко месеца след назначаването й в районния съд съдия Велкова е поискала да бъде командирована в Софийския градски съд, но й е отказано.

Източници на “Съдебни репортажи” от СРС разказаха, че преди няколко месеца по инициатива на председателя на съда Методи Лалов е започнало дисциплинарно производство срещу съдия Велкова заради това, че се е интересувала от висящо дело на друг съдия. Спорни по Етичния кодекс на магистратите са и други прояви на съдийката – участвала е неколкократно в реклами, през 2010 г. сайтът “Работещомомиче.ком” публикува потрет за нея със заглавие “Роси може да постигне всичко, което пожелае”. В края на публикацията съдийката споделя материалните си мечти – “къща в Бояна, малък джип и по няколко екскурзии на година”, както и плановете си за бъдещето:

“Определено искам да се развивам професионално – засега в съдебната система, а в близкото бъдеще – и в политиката, защо не”.

Иначе има интересна блиц анкета с въпроси и отговори на съдийката, например:

Последният сън, който помня... плаж, море... и още нещо

Без пари... по-добре със...

Но както и да е.

Реакцията

Публичното заклеймяване на съдия Джарова като доносник заради използването на етичните правила за решаване на конфликти между съдиите не остава незабелязано. В петък, часове след предаването, в което Трифонов сравнява реакцията ѝ с методите от времето на комунизма, над 40 съдии подписват позиция в защита на колежката си и я изпращат до “Шоуто на Слави”. От нея става ясно за споменатия сигнал на “свободните” съдии Икономова и Велкова срещу Джарова до председателя на СРС и ВСС с твърдение, че колегата им е нарушила етичните правила. Нещо повече – настояват, че ще сезират и Съда на ЕС в Люксембург, където Джарова е била на стаж, “за да изложат своето становище относно действията й като български магистрат и бивш стажант в този съд, защитаващ основни принципи на Европейския съюз”.

40-те подписали припомнят на Трифонов, че има и друга гледна точка на съдии, на които думата не е била дадена. Припомнят също, че авторитетът на правосъдието е обществена ценност, защитена и в Конституцията и в международните правни актове и значима за утвърждаване на върховенството на закона, защото липсата на доверие в актовете на съда, води до правен нихилизъм и улично правосъдие. Разясняват му и за какво служи Етичният кодекс на магистратите – етичните комисии “съществуват, за да установят неетично поведение на съдии, в рамките на добронамерена проверка между колеги, без страх от наказание”. Подчертават, че с последните изменения на Закона за съдебната власт е било утвърдено съдийското самоуправление, осъществимо чрез Общото събрание на съда.

“Участието на двете колеги не само според колегата Джарова,…, постави публично и под общ знаменател съдииите от Софийския районен съд и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване.

Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. В този смисъл намираме позицията на съдия Джарова, за напълно уместна и навременна.

Обръщаме внимание, че предложението на съдия Десислава Джарова не беше разпространено от нея в ефир, а от колегите Икономова и Велкова, които са ви го изпратили. Същевременно двете колеги са пропуснали да Ви уведомят, че те освен към “властта” на телевизията се обърнаха за защита не към нас, техните колеги, а написаха сигнал срещу съдия Джарова до Етичната комисия на горестоящия съд с копие до Висшия съдебен съвет и до Съвета на Европейския съюз, където тя беше на стаж. Обръщането към институции, които могат да служат за злепоставяне или включително – за наказване на съдия Джарова, показва подход, който е напълно различен от нейния, защото не цели добронамерен разговор между равнопоставени колеги”, посочват съдиите от СРС.

В заключение те се обръщат към Трифонов – “справеливо е при поднасяне на информация и даване на трибуна на определени позиции винаги да се чува и другата страна, а също и да се прави обективна преценка коя е конюктурно силната, за да не се превръща журналистиката съзнателно или не в инструмент за мачкане на демократичната форма на съпротива срещу произвол”.

Засега обаче становището на 40-те съдии не е намерило място в шоуто.