Вариант Наско Сираков в ЦСКА е не само невъзможен, но и немислим, обяви Станимир Стоилов. Треньорът на казахстанския "Астана" бе гост в Актуално студио "Дерби" и коментира последните процеси и събития в българския футбол.

Преди години "Левски" стигна до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и стана първият български отбор в Шампионската лига именно под ръководството на Мъри, а Сираков беше изпълнителен директор. Сега Стоилов е в Казахстан и вече в три поредни сезона е шампион и участник в евротурнирите.

На въпрос възможно ли е, според него, Наско Сираков да заработи в ЦСКА, както се твърди напоследък, Станимир Стоилов отвърна следното:

"Според мен в никакъв случай. Първо не мисля, че Сираков може да се замисли да работи в ЦСКА. Не е сериозно да го коментираме. Понякога бомбите си ги създаваме сами, за да си ги опровергаваме после. Не мисля, че мястото на Сираков е на "Българска армия"."

Стоилов изтъкна, че откакто е напуснал "Левски" през 2008 г. Спас Русев единствен от клубните босове му се е обадил, за да поиска съвет. Човекът от Лондон наскоро оглави "сините".

"От моето напускане на "Левски" до днес, Спас Русев е първият собственик, който с идването си имаше желание да проведем разговор на тема "футбол", рече Мъри. - Идеята беше какво мисля аз за "Левски", както и какво мисли той самият. Разговорът, който проведохме беше изключително положителен. Това е първият човек, който дойде и се обърна специално към мен. Може би го направи по простата причина, че аз съм последният човек, постигнал успехи в "Левски". Нормално е, ако имаш истински намерения, да поискаш съвет. Друг никой не се е обръщал към мен даже и за съвет. Да, след като по два-три пъти се бяхме поизцапали, имаше случаи в които се сещаха за мен." 

А какви са впечатленията на Стоилов от Спас Русев от този разговор:

"Оттук нататък дали ще намери нужните хора и инвестиции не мога да кажа. Но като идеи и визия поне от това, което ми разказа, мисля, че това е пътят. Моето мнение го казах и на него. Аз оценявам всеки собственик по това, което инвестира в клуба си. Беше почнал да прави промени. Хората, на които е заложил, на този етап не бива да зачертаваме или възхваляваме. Надявам се всичко да е за добро. Явно е, че има проблеми, има забавяне, вижда се по инвестициите в клуба. Те не са налице. Надявам се Спас Русев да развие идеята, която имаше. Ако го направи, клубът ще изглежда по коренно различен начин. Докъде ще стигне, никой от нас не може да каже."

Стоилов е доста критичен към ставащото в българския футбол.

"Лошото е, че ние, футболните хора, говорим това, което някой иска да чуе. Или живеем в лъжа. В собствената си лъжа. Казваме, че всичко е добре, че е супер. Че нещата се развиват, вървят... Оценката за футбола винаги е стадионът. Няма отбор, който да играе добре и стадионът да му е празен. Даже в българската действителност. Особено на клубно ниво. Това се отнася за "Берое", за "Ботев", за "Левски" и ЦСКА, да не изпусна някой. Играе ли един отбор добре, има ли резултати, инвестиции и бъдеще, хората са на стадиона", каза един от най-успелите български треньори във футбола.